AKTUALNOŚCI


Najbliższe spotkania z udziałem "Gościnności":

4 grudnia, Akademia Inspiracji MAKRO, Warszawa

6 grudnia, Drukarnia Smaku Cristina, Zakopane

7 grudnia, Kino Agrafka, Kraków

___________________________________________________

Jakie są najważniejsze zasady dobrej obsługi w restauracji?

Dobry serwis zależy w 99,8 procent od dobrej organizacji, charyzmatycznego przywódcy, jasnego podziału obowiązków, świadomych pracowników, którzy wiedzą, za co są odpowiedzialni, i wykonują swoją pracę z sercem. Jest jednak kilka reguł, dzięki którym obsługa może być jeszcze lepsza!

Naucz się na pamięć karty dań, napojów, win i mocnych alkoholi. Pójdź o krok dalej, nawet jeżeli nikt od ciebie tego nie wymaga. Zapytaj kucharza o techniki przyrządzania dań, a sommeliera o zasady dobierania win do jedzenia. Dzięki szczegółowej wiedzy zyskasz niesamowite pokłady pewności siebie. Goście docenią twój profesjonalizm, co bezpośrednio przełoży się na wysokość napiwków.

→ Empatii nie da się nauczyć w tydzień. Zdobywaj cierpliwie doświadczenie na sali i obsługuj różne rodzaje stolików: pary, grupy, rodziny, biznesmenów, a szczególnie właścicieli restau- racji, w której pracujesz. Nikt tak szybko nie wychwyci twoich błędów jak oni.

→ „Obsługa była obłędna. Miałem wrażenie, że ściągam mojego kelnera myślami. Pojawiał się zawsze w idealnym momencie”. To nie kwestia magii, tylko kontroli. Wystarczy dyskretne obserwowanie gościa i znajomość etapów jego posiłków. Kończy się wino w kieliszku? Dolej. Upadł nóż? Dostarcz nowy. I tak dalej.

→ Zapewniłeś bezbłędny serwis. Przyjąłeś rachunek. To nie koniec! Nie zapadaj się pod ziemię. Nie zapomnij pożegnać gości oraz im podziękować. Ostatnie wrażenie jest równie ważne jak pierwsze.

→ Czujesz się niedoceniany? Uważasz, że zasługujesz na więcej? Nie pozwól sobie na trwanie w takim stanie emocji, bo to pro- sta droga do nabawienia się paskudnego charakteru. Kariera w gastronomii jest w zasięgu ręki i można zrobić wiele, żeby się rozwijać. Zacznij działać. Teraz.

  1. Nigdy nie zakładaj ani się nie domyślaj. Zawsze pytaj. Unikniesz w ten sposób 80–90 procent głupich błędów, pomyłek i niedomówień.

  2. W 90 procentach przypadków goście przychodzą do restauracji w dobrym nastroju, bo jest to ich czas wolny.

  3. Powtarzaj zamówienie, upewniaj się. Zwłaszcza kiedy przyjmujesz je w obcym języku.

  4. Sposób poruszania się po restauracji jest równie ważny jak to,co mówimy i jak wyglądamy. Po restauracji poruszaj się jak puma z filmu przyrodniczego na kanale Discovery. Nie goń bez ściśle określonego celu jak świnia złotnicka przed zarżnięciem.

  5. Od razu przyznaj się do błędu i nie próbuj go zatuszować głupimi tłumaczeniami. Nigdy nie licz, że nikt nie zauważył.

  6. Zasada wzajemności działa na sali jak nigdzie indziej. Pomagaj innym – inni pomogą tobie, kiedy będziesz w potrzebie.

  7. Obsługuj innych tak, jak sam chciałbyś być obsługiwany.

  8. Duma z miejsca, w którym pracujesz, przenosi się automatycznie na gości, którzy czują się dumni, że mogą zjeść kolację w takim miejscu.

  9. W restauracji, w której pracujesz, czuj się jak w domu.

  10. Panuj nad emocjami i nie przenoś swoich nastrojów na gości.

  11. O winie trzeba mówić prostym i apetycznym językiem. Tak żeby gość już w trakcie naszej opowieści chciał je wypić.

  12. Dobry serwis nie zależy w stu procentach od obsługi. Potrafi go zepsuć jeden niesubordynowany, chamski i nieuprzejmy gość. Lub mało śmieszny, podstarzały erotoman gawędziarz.

  13. Jeżeli jesteś menadżerem i uwielbiasz pracować na sali, spraw, żeby twój entuzjazm przeniósł się na twój zespół. To, że sam kochasz swoją pracę, to zdecydowanie za mało.

  14. Jeżeli masz do czynienia z nieuprzejmymi gośćmi, zdystansuj się i odetnij emocje. Prawdopodobnie gość krytykuje twój serwis, a nie ciebie. Gość cię nie zna, więc nie może racjonalnie odnieść się do cech twojego charakteru.

  15. Wypracuj sobie system kodów. Spojrzenie, mrugnięcie, krótkie hasło. Na sali nie ma miejsca na dziesięciominutowe komunikaty i rozmowy między pracownikami. Pomagają wewnętrzne kody, takie jak: 21 – dawaj na tyły na szybką akcję, na przykład szybką ślepą degustację, próbki wcześniej otwartego wina; 200 – idzie gość, nie gromadzimy się, nie obmacujemy się w tym momencie, nie bawimy ogniem, baczność, uśmiech!; 700 – bardzo atrakcyjna osoba.

  16. Bądź świadomy, za co jesteś odpowiedzialny, i rób to jak najlepiej. Nawet jeżeli to najbardziej skromny element serwisu. Na perfekcję składają się detale.

  17. Nie traktuj personalnie grubych żartów na swój temat ani faktu, że koledzy i koleżanki nie wiedzą o istnieniu czegoś takiego jak strefa intymna człowieka.

  18. Jeżeli nie potrafisz wyczuć, czy gość ma ochotę na rozmowę, czy nie, zmień pracę.

  19. Jeżeli nie lubisz ludzi, a po dobrym serwisie nie czujesz satysfakcji jak po przebiegnięciu maratonu lub wspinaczce na Mount Everest, zmień pracę.

  20. Pamiętaj, że dobra obsługa jest sztuką.


Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów