The Wine and Spirit Education Trust jest największą na świecie globalną organizacją oferującą kursy z zakresu wina. Kwalifikacje WSET są rozpoznawalne jako międzynarodowy standard w ramach wiedzy o winach. Kursy kierowane są zarówno do osób zaczynających swoją przygodę z winem, jak i do doświadczonych w pracy w branży winiarskiej i gastronomii, a także do entuzjastów wina spoza branży. Tylko w 2017 roku  do egzaminów WSET podeszło ponad 85 000 osób w ponad 70 krajach na świecie.

Adam Pawłowski MS Wine Academy posiada status Approved Programme Provider i oferuje kursy WSET na trzech poziomach. Odnośniki do kursów znajdują się poniżej.

Kurs wprowadzający w tematykę winiarską, skierowany jest do osób rozpoczynających karierę w tej branży i dla niezwiązanych z branżą miłośników wina. Na kursie uczestnicy poznają główne typy i style win na podstawie analizy barwy, nosa, ust. Po zakończonym kursie zdobędą podstawowe umiejętności opisywania win i łączenia ich z jedzeniem. Po pozytywnie zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat i pin WSET.

Czego nauczysz się na kursie:

  • Główne typy i style win:
  • Główne szczepy winorośli i ich charakterystyka
  • Jak przechowywać i serwować wina
  • Podstawy łączenie wina z jedzeniem
  • Jak opisywać wina przy użyciu schematu degustacji WSET Level 1 Systematic Approach to Tasting Wines (SAT)

Realizacja kursu:

  • na kursie zdegustujesz minimum 12 win
  • otrzymasz książkę WSET Level 1 Award in Wines oraz dodatkowe materiały dydaktyczne

Dodatkowo otrzymasz w prezencie ebook „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. 

Egzamin

Test jednokrotnego wyboru (30 pytań) w języku angielskim.

Warunki uczestnictwa w kursie:

Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.

Koszt kursu: 800 zł

Zapisz się

Kurs dla osób początkujących i posiadających wiedzę na poziomie średniozaawansowanym: dla pracowników branży gastronomicznej oraz dla niezwiązanych z branżą miłośników wina. Na kursie poznasz główne szczepy winorośli i ważne regiony w których są one uprawiane. Poznasz style win produkowanych z tych szczepów, jak i kluczowe klasyfikacje i terminologię etykiet. Poznasz przekrój podstawowych kategorii alkoholi mocnych i likierów. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz pin WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.

Czego nauczysz się na kursie:

  • Podstaw produkcji wina
  • Czynników wpływających na styl wina
  • Kluczowych białych i czerwonych szczepów i ich charakterystyki
  • Najważniejszych regionów na świecie w których uprawia się te szczepy
  • Terminologii etykiet
  • Podstaw łączenia win z jedzeniem
  • Kluczowych kategorii alkoholi mocnych, likierów i tego jak są produkowane
  • Opisywania win z zastosowaniem schematu degustacji WSET Level 2 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT)

Realizacja kursu:

  • na kursie zdegustujesz minumum 40 win
  • otrzymasz książkę, ćwiczenia i dodatkowe materiały dydaktyczne
  • dla kwalifikacji na tym poziomie zalecane jest minimum 28 godzin nauki, w tym 20 godzin zajęć kursowych

Dodatkowo otrzymasz w prezencie ebook „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. 

Egzamin

Test jednokrotnego wyboru (50 pytań) w języku angielskim. Egzamin trwa 60 minut. Kandydaci, którzy zdobyli minimum 55% punktów otrzymają certyfikat ukończenia kursu.

Warunki uczestnictwa w kursie:

Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.

Koszt kursu: 2 500 zł

Zapisz się

Zaawansowany kurs dla osób pracujących w branży winiarskiej i gastronomii oraz dla niezwiązanych z branżą miłośników wina. Kierowany do osób, które chcą pogłębić wiedzę winiarską. Kurs szczegółowo porusza tematykę uprawy winorośli i produkcji wina. Na kursie zdobędziesz umiejętności opisywania i oceny win pod kątem ich stylu i jakości. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz pin WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.

Czego nauczysz się na kursie:

Unit 1 

  • podstaw produkcji wina: lokalizacja, uprawa, produkcja, dojrzewanie, butelkowanie
  • wpływu powyższych czynników na charakterystykę kluczowych win: spokojnych, musujących, wzmacnianych
  • jak aplikować zdobytą wiedzę w celu opisywania stylu wina i jego jakości

Unit 2

  • jak degustować wina, opisywać ich charakterystykę i oceniać ich jakość używając WSET Level 3 Systematic Approach to Tasting Wine® (SAT)

Realizacja kursu:

  • na kursie zdegustujesz minimum 70 win
  • otrzymasz książkę, ćwiczenia i dodatkowe materiały dydaktyczne
  • dla kwalifikacji na tym poziomie zalecane są minimum 54 godziny nauki we własnym zakresie, w tym 32,5 godzin zajęć kursowych
  • zajęcia prowadzone są w języku angielskim

Dodatkowo otrzymasz w prezencie ebook „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. 

Egzamin

Unit 1 – test jednokrotnego wyboru (50 pytań) i arkusz 4 pytań wymagających odpowiedzi pisemnych w formie krótkiego eseju.

Unit 2 – ślepa degustacja dwóch win

Egzamin trwa 2,5 godziny i odbywa się w języku angielskim. Kandydaci, którzy zdobyli minimum 55% punktów otrzymają certyfikat ukończenia kursu.

Warunki uczestnictwa w kursie:

Zaleca się posiadanie WSET Level 2 Award in Wines and Spirits lub prezentowania wiedzy na podobnym poziomie. Uczestnik musi być w wieku uprawniającym go do konsumpcji alkoholu żeby wziąć udział w degustacji, natomiast nie wyklucza to jego z uczestnictwa w kursie.

Koszt kursu: 3 500 zł

Zapisz się