Zobacz jak wyglądają nasze szkolenia dla gastronomii

Co nas wyróżnia?

  • Doświadczenie pracy w branży HoReCa w Polsce i zagranicą
  • Wykształcenie kierunkowe poświadczone międzynarodowymi dyplomami
  • Praktyka trenerska: ponad tysiąc godzin szkoleniowych
  • Wykorzystywanie nowoczesnych technik uczenia dorosłych, w tym narzędzi coachingowych

Adam Pawłowski 

  • Pierwszy polski Master Sommelierem. Tytułem tym poszczycić się może zaledwie 260 osób na świecie i uznaje się go za najwyższy poziom kwalifikacji w dziedzinie wina
  • Mistrz Polski Sommelierów 2014
  • Szlify w branży zdobywał w Northcote w restauracji odznaczonej gwiazdką w prestiżowym przewodniku Michelina
  • Wykładowca i egzaminator Court of Master Sommeliers, uznanej za najbardziej prestiżową organizacją szkolącą adeptów sztuki sommelierskiej 
  • Certyfikowany wykładowca londyńskiej szkoły winiarskiej i organizator kursów Wine & Spirit Education Trust
  • Wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer
  • Sędzia wielu konkursów winiarskich w tym prestiżowego Decanter World Wine Awards. 
  • Laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”  dla mentorów pokoleń polskiej gastronomii oraz wybitnych osobistości kulinarnych

Patrycja Siwiec

  • Dziennikarka z wieloletnim doświadczeniem specjalizująca się w tematyce wina i jedzenia. Przeprowadzała wywiady z topowymi szefami kuchni i restauratorami oraz relacjonowała najciekawsze wydarzenia gastronomiczne na świecie
  • Certyfikowany coach, w trakcie akredytowania się w European Mentoring and Coaching Council
  • Doświadczenie zdobywała m.in. w El Celler de can Roca (3 gwiazdki Michelina), Northcote (1 gwiazdka Michelina)
  • Posiada udokumentowaną dyplomami wiedzę na temat wina  m.in. Court od Master Sommeliers oraz WSET (Wine and Spirits Eduction Trust)
  • Współprowadzi kursy winiarskie WSET
  • Współpracuje z topowymi restauracjami w Polsce, przeprowadza szkolenia dla kelnerów, współpracuje z menadżerami nad rozwojem ich kompetencji zarządczych
  • Doradza w tworzeniu strategii biznesowych i marketingowych marek i przedsiębiorstw z branży HoReCa i FMCG
  • Sędziuje w konkursach winiarskich i kulinarnych

Sprawdź jak możemy Cię wesprzeć.

  • Masz poczucie, że twój lokal nie wykorzystuje pełni swojego potencjału sprzedażowego?
  • Serwis jest OK, ale mógłby być bardziej profesjonalny?
  • Twoi pracownicy są zdemotywowani, a ty nie wiesz jak ich zmotywować?
  • W kółko powtarzasz to samo i nie widzisz efektów?
  • Jesteś zniecierpliwiony/a, zmęczony/a i masz coraz mniej radości z prowadzania biznesu?

Jeżeli na co najmniej dwa pytania odpowiedziałeś twierdząco, pocieszymy Cię. Nie jesteś w tym sam i wiele osób boryka się z podobnymi problemami.

Dla kogo?

  • Restauratorów, właścicieli lokali gastronomicznych
  • Szefów kuchni, kucharzy, sommelierów, kelnerów, kierowników sali, menadżerów, dyrektorów gastronomii
  • Hotelarzy, pracowników małej gastronomii
  • Właścicieli kateringów
  • Cukierni i kawiarni
Bezpłatne 30-minutowe konsultacjeWięcej o trenerachNasze publikacje

AKTYWNA SPRZEDAŻ W GASTRONOMII

Dla kogo?

Dla zespołu Twojej restauracji: kelnera, kierownika sali, menadżera, właściciela, sommeliera, barmana, barista.

Jakie problemy pomagamy rozwiązywać?

  • Jak w końcu zacząć zarabiać i wykorzystywać w pełni potencjał sprzedażowy?
  • Jak umiejętnie stosować techniki aktywnej rekomendacji?
  • Jak przekonać pracowników do aktywnej sprzedaży?
  • Jak pasywne przyjmowanie zamówień zamienić na aktywną sprzedaż?
  • Jak podnosić sprzedaż win, napojów i alkoholi mocnych?

Co zyskujesz?

  • Wzrost obrotów i zysków lokalu
  • Personel, który aktywnie sprzedaje
  • Wyższy średni rachunek i wyższe napiwki
  • Poprawa jakości i usprawnienie obsługi

Pakiet standard

Szkolenie 4h, 1 h konsultacji offline lub online, zalecenia i plan pracy po szkoleniu.

Cena: 2400 zł netto

Pakiet premium

Szkolenie 5h, 1h konsultacji offline lub online, 1 h coachingu indywidualnego (dla właściciela lub pracownika), zalecenia i plan pracy po szkoleniu, rozpisanie wraz z kierownikiem/menadżerem manuala standardów sprzedaży.

Cena: 2900 zł netto

Pakiet indywidualny

Potrzebujesz szkolenia dwudniowego? Cyklicznego? Interesuje cię tylko praktyka lub szkolenie sprzedażowe?. Zapytaj o ofertę indywidualną skrojoną pod twój lokal. Wyjaśnij jakie efekty chcesz osiągnąć po szkoleniu a my dopasujemy ofertę specjalnie pod twoje oczekiwania.

Cena: wyceniamy indywidualnie

PROFESJONALNA OBSŁUGA

Dla kogo?

Dla zespołu Twojego lokalu: kelnera, kierownika sali, menadżera, właściciela, sommeliera, barmana, barista.

Jakie problemy pomagamy rozwiązywać?

  • Jak zorganizować strukturę osobową zespołu sali?
  • Jak zorganizować serwis w restauracji?
  • Wdrożenie zasad międzynarodowej sekwencji serwisu
  • Jak zmniejszać stres na lini kuchnia-sala?
  • Prawidłowy serwis napojów, win i alkoholi mocnych. Ćwiczenia praktyczne

Co zyskujesz?

  • Zespół, który wie co ma robić
  • Uporządkowana struktura personelu
  • Profesjonalna obsługa, która wyrożnia twój lokal na rynku
  • Mniej stresu, jasne zasady, przyjemność z przychodzenia do pracy – radość z pracy w gastro!
  • Większa liczba gości

Pakiet standard

Szkolenie 4h, 1 h konsultacji offline lub online. Zalecenia i plan pracy po szkoleniu

Cena: 2400 zł netto

Pakiet premium

Szkolenie 5h, 1h konsultacji offline lub online, 1 h coachingu indywidualnego (dla właściciela lub pracownika). Zalecenia i plan pracy po szkoleniu. Rozpisanie wraz z kierownikiem/menadżerem manuala standardów obsługi. Audyt przed szkoleniem i raport z wizyty.

Cena: 2900 zł netto

Pakiet indywidualny

Potrzebujesz szkolenia dwudniowego? Cyklicznego? Interesuje cię tylko praktyka lub szkolenie sprzedażowe? Zapytaj o ofertę indywidualną skrojoną pod twój lokal. Wyjaśnij jakie efekty chcesz osiągnąć po szkoleniu a my dopasujemy ofertę specjalnie pod twoje oczekiwania.

Cena: wyceniamy indywidualnie

Jak pracujemy?

Przed szkoleniem chcemy poznać Twoje oczekiwania. Rozmawiamy przez telefon lub uzupełniasz krótką ankietę na temat swojego lokalu. Następnie umawiamy się na dogodny termin i przyjeżdżamy do ciebie.

Zamów szkolenie

COACHING I MENTORING

Coaching jest procesem, którego głównym cele jest wzmacnianie oraz wspieranie cię w samodzielnym osiąganiu zamierzonych rezultatów w oparciu i twoje własne odkrycia, wnioski, przy jak najlepszym wykorzystaniu twojego potencjału.

Proces coachingowy w „Akademii Gościnności” prowadzony jest zgodnie z kodeksem etycznym European Mentoring and Coaching Council oraz w oparciu o narzędzia rekomendowane przez tą instytucję. Proces prowadzi Patrycja Siwiec, która kwalifikacje do wykonywania coachingu zdobywała podczas studiów podyplomowych w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie.

Z jakimi zagadnieniami pracujemy?

Rozwijanie kompetencji zarządczych własnych
Budowanie stałego i zgranego zespołu 
Budowanie autorytetu lidera w organizacji
Rozwijanie się w roli restauratora, menadżera, sommeliera, kierownika sali 

Dzięki coachingowi możesz:

  • Zrealizować zakładane na początku procesu cele
  • Zwiększyć efektywność własnych działań
  • Uzyskać większy wpływ na siebie i podejmowane działania
  • Uświadomić sobie i rozwinąć własne zasoby
  • Zwiększyć efektywność osobistą
  • Skuteczniej zarządzać emocjami
  • Uzyskać lepszy dostęp do swojej wewnętrznej siły i stabilniejsze poczucie własnej wartości.
  • Poczuć większą satysfakcję i radości  życia w kluczowych dla Ciebie obszarach.

Jak wygląda praca i jakich efektów możesz się spodziewać?

Coach jest ekspertem w dziedzinie rozwoju. W czasie każdej sesji, która ma do pewnego stopnia uporządkowaną strukturę, prowadzi rozmowę w taki sposób, aby ułatwić Ci realizację celów. Jest swego rodzaju „katalizatorem zmian”. Ma do tego wiele narzędzi, z których najważniejszymi są pytania. Zastanawianie się nad odpowiedziami pozwala Ci na zmianę perspektywy. Kiedy już inaczej zobaczysz otoczenie i siebie, możesz podjąć inne niż dotychczas decyzje i zaplanować inne działania. W rezultacie, zmienisz nawyki, a Twoja efektywność działania wzrośnie. W tym procesie coach jest Twoim wiernym kibicem i bardzo mu zależy na Twojej zmianie. 

Jakie są korzyści z coachingu?

Coaching jest wieloetapowym procesem prowadzącym do szeroko rozumianego rozwoju – zarówno w obszarze umiejętności, zmiany nastawienia, jak i rozwoju emocjonalnego. Pośrednio coaching prowadzi zawsze do zwiększenia efektywności w działaniu. Z jednej strony pomaga radzić sobie z wyzwaniami na ich wstępnym etapie, zanim przerodzą się w poważniejsze problemy, z drugiej natomiast – pozwala na nieograniczony rozwój niemalże w każdym obszarze życia.

Czym NIE jest coaching?

– Rolą coacha nie jest zmienianie Ciebie, ale tworzenie bezpiecznych warunków, w których możesz mieć wgląd we własne potrzeby, oczekiwania i pragnienia. A także samodzielnie określić swoje cele i zrealizować je w oparciu o własne zasoby zgodnie ze swoimi wartościami.
– Coaching nie jest wykładem motywacyjnym
– Coaching magicznie cię nie zmieni
– Coaching nie jest psychoterapią, konsultingiem, szkoleniem, ani mentoringiem
– Coach podczas swojej pracy nie analizuje przyczyn, które nie pozwalają osiągnąć cel, nie sięga do przeszłości
– Coach nie podpowiada sugestii i nie daje porad mówiąc co klient ma robić, by osiągnąć cele
– Coach nie daje przykładów ze swojego życia opierając się na własnych doświadczeniach, które mają być pomocnymi rozwiązaniami trudności klienta i jednocześnie podpowiedzią co i jak ma robić klient
– Coach nie jest konsultantem, który poprzez analizę sytuacji i różnych możliwości osiągnięcia celu podpowiada opcje dojścia do celów, z których klient może wybierać

Jak wygląda praca?

Najczęściej coaching rozumiany jest jako pewien cykl spotkań (proces) co około 2-4 tygodnie. Ilość sesji zależy jest od tego, jakiej zmiany w życiu pragniesz dokonać. Standardowo rekomendowana jest ilość między 6-10 sesji. Każda sesja to od 60 do 90 minut ciekawej, wyczerpującej i inspirującej pracy. Spotkania mogą odbywać się online, w twoim miejscu pracy, lub w innym wspólnie ustalonym.
Na początku każdego procesu określasz rezultaty, jakie chcesz osiągnąć. Nie jest to obligatoryjne. Czasami czujesz, że potrzebujesz zmiany, ale nie wiesz jaki konkretny cel stoi za twoją potrzebą. 
Cele najczęściej są związane z obszarem pracy wewnętrznej i nastawienia (co chcesz w sobie zmienić, jaki być, aby osiągnąć zamierzone efekty w swoim życiu), bo na to masz realny wpływ, a na otoczenie dość ograniczony. 
Dzięki procesowi coachingu odkryjesz lub wzmocnisz motywację do zmiany. Efektywność całego procesu w dużej mierze zależy od tego, jak bardzo chcesz osiągnąć cel (dokonać zmiany). Jeżeli realizujesz bez przekonania cel szefa czy kogoś z bliskich osób, zmniejszasz prawdopodobieństwo na powodzenie. Bez Twojego zaangażowania coaching nie istnieje. 

Czego potrzebujesz aby zacząć coaching?

Determinacji, chęci do zmiany i pracy nad sobą. 
Pracując z coachem nie otrzymujesz ani wiedzy, ani dodatkowych kompetencji z zewnątrz. Bazujesz głównie na własnych doświadczeniach, talentach i umiejętnościach. Z pewnością już je posiadasz. Nawet kiedy jeszcze nie masz takiej świadomości. 
Zapraszam do kontaktu w sprawie szczegółowej oferty. Z chęcią odpowiem też na dodatkowe pytania.
+48 509 89 22 55

WINO I NAPOJE

  • Kursy winiarskie WSET na poziomie 1, 2, 3
  • Szkolenia z zakresu wina i sztuki sommelierskiej
  • Opracowanie koncepcji i dobór asortymentu do karty win
  • Pomoc w wyborze dostawców win
  • Konsultacja w zakresie doboru szkła i sprzętu do serwisu wina
  • Konsultacja w zakresie magazynowania, odpowiedniego przechowywania wina
  • Warsztaty: Profesjonalny serwis win, rekomendowanie, up- selling (aktywna sprzedaż), perfect serve, wine & food pairing.
  • Warsztaty łączenia wina z jedzeniem
Zapisz się na kurs

STRATEGIA MARKETINGOWA

  • Analiza bieżącej strategii marketingowej oraz rozpisanie zaleceń
  • Pomoc w stworzeniu strategii marketingowej i PR-owej dla restauracji
  • Konsultacje oraz prowadzenie profili na kanałach social-media
  • Produkcja sesji zdjęciowej wnętrz, dań oraz zespołu
  • Produkcja materiałów video
  • Organizacja wydarzeń promocyjnych
  • Organizacja i produkcja wyjazdów studyjnych dla prasy
Poproś o ofertę

Opinie

Szkolenia i warsztaty Patrycji oraz Adama bez wątpienia zaliczyłbym jako najbardziej udane spośród dostępnych ofert na rynku. Trenerzy indywidualnie, nie szablonowo podchodzą do każdego miejsca, a swoją wiedzę i niewątpliwie doświadczenie w czytelny i bardzo jasny sposób przekazują uczestnikom szkoleń i warsztatów. Osobiste ich zaangażowanie pomogło w sukcesie CAMPO, które dziś chwali się bardzo profesjonalnym i dobrym serwisem.

Krystian BruźWłaściciel restauracji CAMPO, Wrocław

Prowadzone przez Patrycję i Adama szkolenie pracowników Restauracji Belvedere skłoniło mój długoletni zespół do fantastycznej interakcji. Dzięki temu nasze szkolenie było bardziej produktywne i efektywne. Jak wiemy praktyka czyni mistrza, a konkretne przykłady przedstawiane na szkoleniu jeszcze raz uświadomiły nam jak personel FOH (Front of house) jest ważny dla naszych Gości i biznesu. Wierzę że to nie nasze ostatnie spotkanie.

Piotr ZabłockiDyrektor Generalny restauracji Belvedere w Warszawie

Warsztaty z „Gościnności" to nie tylko zaznajomienie z ideą, której brak tak bardzo odczuwamy w polskiej gastronomii, ale pełna pasji prezentacja różnych stron życia restauracji. Tym cenniejsze i pomocne, że oparte na własnych, wieloletnich doświadczeniach za granicą. Ich efektem jest zarówno przywrócenie rangi serwisowi, jak i wprowadzenie niezbędnych narzędzi poprawiających jego jakość i wydajność, a w konsekwencji podnoszących dochodowość restauracji.

Lechosław Olszewskiwłaściciel restauracji SPOT. w Poznaniu

Z przyjemnością rekomenduję Patrycję Siwiec i Adama Pawłowskiego MS jako doświadczonych, solidnych i sumiennych specjalistów. Gothic Restaurant od lat korzysta z wiedzy i wsparcia Patrycji i Adama przy organizacji kolacji degustacyjnych i okolicznościowych, doboru win do nowej karty oraz szkoleń obsługi w zakresie poprawnego serwowania win. Każdorazowo wykazują się profesjonalizmem i kreatywnością w doborze wina, jednocześnie zaspokajając potrzeby naszych wymagających Gości. W czasie corocznej Kolacji Charytatywnej zbieramy fundusze na potrzeby osób niewidomych. Patrycja i Adam dobrali wino z etykietą napisaną w języku Braille'a, czym byłem zachwycony. Jestem zadowolony także z fachowego doradztwa i kompetencji w zakresie pairingu win do serwowanych przez nas dań.

Bogdan GałązkaSzef kuchni i współwłaściciel restauracji Gothic Café na zamku w Malborku.