Employer Branding – Jak budować wizerunek pracodawcy?

Employer Branding – Jak budować wizerunek pracodawcy?

Pozyskanie i zatrzymanie utalentowanych pracowników stało się jednym z głównych wyzwań, przed którym stoją dzisiejsze firmy. W jego obliczu employer branding stanowi ważne narzędzie, które przedsiębiorstwa wykorzystują, aby przyciągnąć wykwalifikowaną kadrę i utrzymać jej zaangażowanie na dłuższą metę. Jak zatem skutecznie posłużyć się technikami związanymi z employer…

Dlaczego każdy powinien obejrzeć serial “The Bear”?

Dlaczego każdy powinien obejrzeć serial “The Bear”?

Zastanawiałam się, dlaczego rzadko spotykany w kalendarzu wolny wieczór spędzam oglądając kuchenne męki. Te refleksje miałam tylko po pierwszym odcinku. Po kolejnych doszłam do wniosku, że seans powinien być obowiązkowy zarówno dla tych, którzy pracują w gastro, jak i dla tych, którzy zarządzają restauracjami lub są ich właścicielami. Serial „The Bear”,…

Talent nie ma płci

Talent nie ma płci

W restauracji Arzak od czterech pokoleń rządzą kobiety. O tym, czy płeć ma faktycznie znaczenie w zawodzie, mówi jedna z najbardziej utytułowanych szefowych kuchni na świecie. Elena Arzak Urodziła się w 1969 roku. Kształciła się w szkole hotelarskiej w Lucernie w Szwajcarii, a doświadczenie zdobywała między innymi w Le Gavroche w Londynie pod okiem Alberta…

Jak zarabiać (więcej) w czasie kryzysu? 
|

Jak zarabiać (więcej) w czasie kryzysu? 

Kiedy kolejne plagi spływają na gastronomię, może się wydawać, że szkolenie personelu w tym trudnym czasie to fanaberia. Nic bardziej mylnego. To właśnie podczas kryzysu potrzebujemy wzmocnienia i budowania silnego i kompetentnego zespołu. Sprawdź dziesięć powodów, dla których warto przeszkolić zespół.

Jak wprowadzić nowego pracownika do firmy?

Jak wprowadzić nowego pracownika do firmy?

Misją naszej gościnnościowej działalności jest zerwanie z mentalem zakrętych rewirów. Życzliwość w restauracji powinna mieć miejsce nie tylko na płaszczyźnie gość-kelner, ale także pracownik-pracownik.  Dziś o atmosferze. Jem śniadanie w hotelu 4**** w Poznaniu. Panie uśmiechają się do dziecka, do mnie. Pytają o kredki dla dziecka, donoszą i zabierają talerzyki. W tle sączy się…

Jak znaleźć pracownika do gastronomii?
|

Jak znaleźć pracownika do gastronomii?

Trzy chude lata wyczerpały restauratorów finansowo – Ponad dwie trzecie branży gastronomicznej znajduje się w słabej kondycji finansowej. Na przedsiębiorców różnych branż spadły ostatnimi czasy plagi egipskie: pandemia, inflacja, konsekwencje społeczno-ekonomiczne wojny w Ukrainie, osłabienie złotówki, galopująca recesja i rosnące koszty energii. Można…

Nadchodzą California Wine Weeks 2022
|

Nadchodzą California Wine Weeks 2022

Już 14 maja w wybranych 61 restauracjach z całej Polski odbędą się California Wine Weeks – międzynarodowa akcja promująca ideę łączenia wina kalifornijskiego z jedzeniem. Druga edycja California Wine Weeks będzie rozgrywać się w siedmiu europejskich krajach w blisko 250 restauracjach. Akcja potrwa do 19 czerwca.

GOŚCINNOŚĆ wspiera obywateli Ukrainy

GOŚCINNOŚĆ wspiera obywateli Ukrainy

Wojna jest czymś okropnym, a to co dzieje się na Ukrainie zakrawa o horror. Czujemy się zdruzgotani i jesteśmy pełni współczucia dla ludzi, którzy borykają się z koszmarem strachu o własne życie. Nasze wsparcie wydaje się teraz nieadekwatnie małe wobec ogromu cierpienia z którym mierzą się obywatele Ukrainy. Mimo tego,…