dziennikarka, niezależna konsultantka dla branży HoReCa

Patrycja Siwiec

Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Publikacja w 2019 roku otrzymała prestiżową nagrodę Prix de la Littérature Gastronomique. Dziennikarka specjalizująca się w tematyce winiarskiej i gastronomicznej. Brała udział i relacjonowała międzynarodowe wydarzenia gastronomiczne: Madrid Fusión 2014-2017, The World’s 50 Best Restaurants, Obsession Food&Wine Festival. Przeprowadziła kilkadziesiąt wywiadów z topowymi szefami kuchni i restauratorami z całego świata. Zdobywała doświadczenie m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii (1* Michelin) i El Celler de Can Roca w Hiszpanii (3* Michelin). Poza tym pracowała w Polsce, Belgii, Islandii i Wielkiej Brytanii jako kelnerka, sommelierka (egzamin Wine & Spirits Education Trust na poziomie Advanced), a także specjalistka od komunikacji.

W latach 2014-2018 byłam zastępcą redaktor naczelnej magazynu „Food Service”. Z magazynem jestem związana nadal, gdzie odpowiadam za dział „Wino”. W latach 2011-1016 prowadziłam autorski blog gastronomiczny smaklick.com. W 2015 roku zdobyłam certyfikat WSET Advanced Level 3 Wine & Spirits, a w październiku 2019 zdałam egzamin Court of Master Sommeliers Europe i odebrałam dyplom Introductory Sommelier Certificate.
Dziś jako konsultantka i doradczyni pomagam restauracjom i hotelom wdrażać ideę gościnności oraz tego jak dobra obsługa przekłada się na ich sukces biznesowy i wizerunkowy.

Jestem mentorką w Sieci Przedsiębiorczych Kobiet, gdzie pomagam młodym kobietom we wdrażaniu w życie ich pomysłów na biznes. Od listopada 2019 w Szkole Głównej Handlowej (SGH) certyfikuję się na coacha biznesu.

Strona autorki
Master Sommelier

Adam Pawłowski MS

Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, organizator i prowadzący kursów WSET na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy, wykładowca Collegium Civitas na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska, wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).

Strona autora