dziennikarka, niezależna konsultantka dla branży HoReCa

Patrycja Siwiec

Dziennikarka, pisze o winie i jedzeniu. Autorka książek „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii” (publikacja w 2019 roku otrzymała prestiżową nagrodę Prix de la Littérature Gastronomique) oraz kontynuacji „Gościnność od kuchni”. Brała udział i relacjonowała międzynarodowe wydarzenia gastronomiczne, przeprowadziła kilkadziesiąt wywiadów z topowymi szefami kuchni i restauratorami z całego świata. Zdobywała doświadczenie m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii (1* Michelin) i El Celler de Can Roca w Hiszpanii (3* Michelin). Wiedzę winiarską zdobywała podczas kursów Wine & Spirits Education Trust oraz Court of Master Sommeliers Europe. Współprowadzi kursy winiarskie pod egidą londyńskiej szkoły Wine and Spirit Education Trust oraz sędziuje w konkursach winiarskich.

Jako trenerka, szkoleniowiec i konsultantka pomaga restauracjom i hotelom wdrażać ideę gościnności oraz tego jak dobra obsługa przekłada się na ich sukces biznesowy i wizerunkowy. Certyfikowany coach i mentor w ramach European Coaching and Mentoring Council.

Współpracowała i współorganizuje wydarzenia dla największych marek z sektora FMCG: Nespresso, Coca-Cola, Cisowianka, Winterhalter, a także dla California Wine Insitute czy Europejskiego Kongresu Gastronomicznego.

Strona autorki
Master Sommelier

Adam Pawłowski MS

Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, organizator i prowadzący kursów WSET na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy, wykładowca Collegium Civitas na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska, wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).

Strona autora