Biorąc pod uwagę wszystkie trudy tego niełatwego roku chyba każdy z nas powinien pozwolić sobie na odrobinę luksusu i dekadencji. Jak wiadomo Szampan jest dobry na każdą okazję, a na sylwestra jest wręcz nieodzowny.
Jeżeli gustujesz w mocno wytrawnych bąbelkach to wybieraj te w stylu Brut. Jeżeli zależy ci na ultrawytrawności to odpowiednie będą Szampany Extra Brut lub Brut Nature. Warto tutaj zadbać o słone lub tłuste przekąski. Tempury, owoce morza, paszteciki i inne chrupiące przekąski będą idealnym partnerem wytrawnych szampanów.
Jeżeli wolisz musiaki z delikatną słodyczą wybierz styl Extra Sec i Sec. Te kilkanaście dodatkowych gramów cukry łagodzi smak wina i podkreśla owocowość w Szampanie. Spróbuj z pikantnymi przekąskami np. guacamole, sushi z solidną porcją wasabi lub owocami morza przyrządzonymi na pikantnie.
Jeżeli wszelka wytrawność w winie raczej cię odstrasza to lepiej sięgnij po Demi-Sec i Doux – mają one kilkadziesiąt gramów cukru na litr i są prawdziwymi słodziakami. Tutaj otwiera się droga do łączenia ich z deserami ale też z serami i dekadenckimi słonymi przekąskami takimi jak foie gras.
Nieważne w jakim stylu szampana wybierzesz. Najważniejsze żeby go dobrze schłodzić 7-10C i użyć szerokich szampanówek zamiast klasycznych wąskich kieliszków do win musujących, które co prawda eksponują perlistość ale niwelują wyczuwalność aromatów i smaków wina. Kieliszki do wina białego też się idealnie sprawdzą.