PRAKTYCZNE PORADY JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO DEGUSTACJI:
- Przygotuj co najmniej 8 ulubionych, wypolerowanych kieliszków do wina.
- Wina są ponumerowane na zakrętkach. Wyciągnij wszystkie wina z lodówki przed samym rozpoczęciem warsztatów.
- Usiądź wygodnie, zadbaj o jasne światło, przygotuj wodę do picia i białą serwetkę papierową.
- Wszystkie wina przechowuj w lodówce co najmniej 3 godziny przed spotkaniem.
Degustacja w ciemno polega na „ślepym” testowaniu wina przy braku wiedzy na temat szczepu, producenta, kraju pochodzenia czy rocznika. Wzrok, zapach i smak – za pomocą tych zmysłów możemy się zbliżyć do informacji co mamy w kieliszku. Jeżeli trudno ci rozpoznawać aromaty czy smaki w winie to najlepsze narzędzie do ćwiczenia zmysłów!
Przy blind tastingu nie skupiamy się na tym co jest na etykiecie ale na tym co w kieliszku. Częściowe wyłączenie sfery wizualnej powoduje, że wyostrzają się zmysły węchu i smaku co pozwala nam jeszcze lepiej przeanalizować niuanse aromatyczno smakowe.
Wina dobrane do ślepej degustacji powinny być klasykami reprezentującymi pewien kanon w ramach szczepu/szczepów i miejsca pochodzenia np.
- syrah z Doliny Rodanu TAK
- syrah z południa Włoch NIE
- riesling z Niemiec TAK
- riesling z RPA NIE
DEGUSTOWANE WINA
1. Chablis, Domaine Drouhin, Burgundia, Francja, 2019
2. Riesling Trocken Wiltinger, Reichsgraf von Kesselstatt, Mozela, Niemcy, 2018
3. Chardonnay Grey, Ventisquero, Casablanca Valley, Chile, 2018
4. Viognier, Domaine des Granges de Mirabel, M. Chapoutier, Dolina Rodanu, Francja, 2019
5. 7 Fuentes, Suertes del Marqués, Teneryfa, Hiszpania, 2017
6. Chianti Classico, Isole e Olena, Toskania, 2016
7. Rioja Gran Reserva, Cerro Añon, Bodegas Olarra, Hiszpania, 2011
8. Zinfandel Ancient Vines, Contra Costa County, Kalifornia, 2018
Zapraszamy na naszą kolejną degustację „Viva España” – podróż po regionach winiarskich Hiszpanii. Spotkanie dbędzie się 23 czerwca, 19:00 – 21:00. Szczegóły i zapisy https://bit.ly/33GZDSp
Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco ⬇️