W życiu restauracyjnym nie da się uniknąć sytuacji kryzysowych. Szef kuchni nie pojawi się w pracy? Konkurencja podkupi nam menadżera? Kelnerzy założą związek zawodowy i zaczną protestować przeciwko punktualnemu przychodzeniu do pracy? Rzeczywistość restauracyjna bywa nieprzewidywalna.
Kryzysowe SOS
- Podczas przyjmowania reklamacji zachowaj spokój, nawet jeżeli gość jest wzburzony.
- Zachowaj pozytywne nastawienie do gościa, nawet jeżeli nie ma racji.
- Wysłuchaj argumentacji gości i przedstaw rozwiązanie problemu.
- Zaproponuj rekompensatę w granicach rozsądku, współmierną do rangi problemu.
- Niedopuszczalne jest, kiedy menedżer informuje gościa, że błąd popełnił kelner. To tylko pogorszy sprawę, bo to menedżer jest odpowiedzialny za błąd kelnera.
- Napiszcie jakie sytuacje przydarzają wam się najczęściej w pracy? Na co narzekają goście? Szefowie? Pracownicy?
Co dopiszecie do naszej listy?