• Jaki jest sposób przyrządzania i jakie są podstawowe składniki każdego dania?
  • Jaka jest oferta napojów alkoholowych i bezalkoholowych?
  • Jakie są podstawowe zasady łączenia napojów z daniami z karty (na przykład które wino na kieliszki zaproponować do dania głównego, przystawki, deseru)?
  • Jakie są ceny wszystkich oferowanych produktów z menu?
  • Jakie są nazwy marek alkoholi mocnych oraz ich poprawna wymowa?
  • Co zaproponować, kiedy ktoś zapyta o dania wegetariańskie, bezglutenowe lub wegańskie?
  • Jak ma na imię i nazwisko szef kuchni oraz jaki jest jego styl gotowania?
  • Jaka jest koncepcja restauracji, jakie są jej wyróżniki i mocne strony?
  • Jaki jest adres restauracji, numer telefonu i e-mail?
  • Jakie są standardy obsługi restauracji, w której pracuje, i co znajduje się w manualu?

Dajcie znać jak Wy otwieracie wino? Macie inną kolejność? Czy waszym zdaniem można zastosować ten proces w warunkach domowych?

*Fragmenty książki “Gościnność”

Leave a Reply