- Zaprezentuj wino gospodarzowi spotkania. Wymien虂 przynajmniej nazw臋 producenta i rocznik.
- Otwieraj wino na stole etykieta台 zwr贸cona台 do gospodarza lub na pomocniku kelnerskim / stacji sommelierskiej.
- Precyzyjnie obetnij folie台 poni偶ej zgrubienia szyjki butelki bez kre台cenia i ruszania butelka台, kt贸ra pozostaje w tej samej pozycji.
- Przetrzyj serwetka台 szczyt szyjki butelki i korka.
- Wbij s虂rube台 trybuszonu w sam s虂rodek korka i dokre台c虂 bez przebijania go z drugiej strony, tak aby okruchy korka nie dosta艂y sie台 do wina.
- Wycia台gnij z wyczuciem korek jednostajnym, zdecydowanym ruchem; jes虂li zrobisz to delikatnie, nie be台dzie s艂ychac虂 z虈adnego zbe台dnego dz虂wie台ku.
- Ba台dz虂 szczeg贸lnie ostroz虈ny podczas wycia台gania kork贸w w starszych rocznikach; moga台 sie台 kruszyc虂.
- Przetrzyj szczyt szyjki butelki po raz drugi, z虈eby pozbyc虂 sie台 ewentualnych drobinek korka, osadu, kryszta艂k贸w.
- Zapytaj gospodarza, czy z虈yczy sobie sprawdzic虂 korek; jez虈eli tak, zostaw go na stole przy butelce, jez虈eli nie, schowaj go do kieszeni.
- Je偶eli wino jest zamknie台te za pomoca台 zakre台tki, nie oferuj gospodarzowi jej sprawdzenia. Po odkre台ceniu zakre台tke台 schowaj do kieszeni.
- Zaproponuj gospodarzowi lub innej osobie wskazanej przez gospodarza spr贸bowanie wina. Nalej do kieliszka oko艂o pie台c虂dziesie台ciu mililitr贸w. Nie zak艂adaj, z虈e to me台z虈czyzna be台dzie pr贸bowa艂 wino.
- Zaserwuj wino zgodnie z kierunkiem wskaz贸wek zegara kolejno paniom i panom, na kon虂cu dolej gospodarzowi bez wzgle台du na jego p艂ec虂.
- Po zaserwowaniu wina umies虂c虂 butelke台 na stole etykieta台 skierowana台 w strone台 gos虂ci lub w przepasanym serwetka台 coolerze z lodem w zasie台gu re台ki gospodarza.
Dajcie zna膰 jak Wy otwieracie wino? Macie inn膮 kolejno艣膰? Czy waszym zdaniem mo偶na zastosowa膰 ten proces w warunkach domowych?
*Fragmenty ksi膮偶ki „Go艣cinno艣膰”.
Na zdj.聽Adam Paw艂owski