To mit, że jedynie osoby z wybitnym podniebieniem mają czego szukać w tym fachu. Sommelierem może zostać każdy, ale zanim nim zostanie, powinien odpowiedzieć „tak” na każde z poniższych pytań.
→ Czy lubisz wino i potrafisz czerpać przyjemność z degustowania i analizo- wania jego poszczególnych aromatów, smaków, tekstur?
→ Czy masz głód wiedzy i jesteś zdolny do poświęcenia czasu na czytanie książek, magazynów, raportów i innych opracowań?
→ Czy lubisz pracować z ludźmi i potrafisz czerpać satysfakcję z usługiwania innym?
→ Czy godzisz się na pracę wieczorami, w weekendy, w sylwestra, a czasem nawet w święta?
Zaakceptowanie powyższych warunków jest pierwszym krokiem do zostania sommelierem. To zawód zorientowany na samodoskonalenie. Serwis i umiejętności degustacyjne szlifuje się w pracy na sali, a wiedzę książkową należy posiąść we własnym zakresie w wolnym czasie. Polski system edukacji jeszcze nie proponuje przeszkolenia w tym fachu, co nie oznacza, że sommelier nie ma gdzie się udać po wiedzę. Oto organizacje certyfikujące umiejętności sommelierskie i winiarskie, których kursy dla każdego ambitnego sommeliera są na wyciągnięcie ręki.
STOWARZYSZENIE SOMMELIERÓW POLSKICH
![](https://goscinnosc.pl/wp-content/uploads/2021/01/IMG_8171-1024x465.jpg)
Zawód sommeliera w Polsce dynamicznie się rozwija, nadal jednak jest uznawany za niszowy. To, że coraz więcej osób ma apetyt na pracę z winem w restauracji, widać chociażby po wzroście liczby kandydatów na członków. Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Jeszcze pięć lat temu SSP liczyło około czterdziestu sommelierów, aktualnie jest ich ponad stu sześćdziesięciu, a ich liczba wciąż rośnie. Intensywny rozwój branży gastronomicznej, wsparty wzrostem (średnio o 5–6 procent rocznie) sprzedaży wina w Polsce, otwiera duże perspektywy dla tego zawodu. SSP postawiło sobie za cel oficjalne uznanie i zalegalizowanie zawodu sommeliera w Polsce. Organizacja umożliwia zdobycie kwalifikacji Sommeliera SSP oraz międzynarodowego dyplomu ASI (L’Association de la Sommellerie Internationale). Poza tym wspiera swoich członków cyklicznymi seminariami tematycznymi oraz wyjazdami studyjnymi i organizuje krajowe oraz międzynarodowe zawody sommelierskie, w tym coroczne Mistrzostwa Sommelierów Polski oraz inne zawody, takie jak Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup 2014 i Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France 2017. W celu propagowania dobrych praktyk i etycznej postawy w gastronomii SSP opracowało i ogłosiło Kodeks etyki sommeliera. Treść dokumentu porusza takie kwestie, jak dochowanie najwyższych standardów niezależności, bezstronności, tajemnicy zawodowej, uczciwości, kwalifikacji, profesjonalizmu i wysokiej jakości pracy.
→ Więcej informacji na: www.sommelierzy.pl
COURT OF MASTER SOMMELIERS
![kurs winiarski](https://goscinnosc.pl/wp-content/uploads/2021/01/COMS-LOGO-no-background-300x300.png)
Court of Master Sommeliers to najbardziej prestiżowa międzynarodowa organizacja szkoląca sommelierów. Wywodzi się z Wielkiej Brytanii, ale oferuje kursy na całym świecie. Polecane są one osobom, które czynnie pracują w gastronomii i pragną zdobyć międzynarodowe kwalifikacje sommelierskie. Kładą duży nacisk na elementy serwisu, łączenia wina z jedzeniem i praktyczne wykorzystywanie wiedzy przy obsłudze gości restauracji. Każdy kandydat musi rozpocząć swoją edukację z CMS od kursu wstępnego – Introductory Sommelier. Aby go pozytywnie zaliczyć, należy uzyskać w teście teoretycznym minimum 60 procent punktów oraz przebrnąć przez egzamin praktyczny. Dopiero zdanie pierwszego poziomu uprawnia do aplikowania na kolejny – Certified Sommelier. Oczywiście im wyższa kwalifikacja, tym trudniejszy egzamin. Na drugim poziomie na kandydatów czekają egzamin teoretyczny, egzamin praktyczny oraz degustacja w ciemno dwóch win. Aby zdobyć tytuł Certified Sommelier, należy uzyskać minimum 60 procent punktów z każdego z trzech elementów egzaminu. Trzecim szczeblem kwalifikacji jest Advanced Sommelier. To bardzo zaawansowany egzamin, przewidujący test teoretyczny, egzamin praktyczny i degustację w ciemno sześciu win. Próg zaliczenia każdej części także określono na 60 procent.
![kurs sommelierski](https://goscinnosc.pl/wp-content/uploads/2021/01/unnamed-300x300.jpg)
Najwyższym, czwartym poziomem kwalifikacji jest Master Sommelier, którym aktualnie może pochwalić się zaledwie dwieście czterdzieści dziewięć osób na świecie. Kandydaci poddawani są arcytrudnemu egzaminowi sprawdzającemu ich umiejętności teoretyczne, praktyczne i degustacyjne. Z każdej z trzech części kandydat musi uzyskać mini- mum 75 procent punktów. Średnia zdawalność wynosi 5–10 procent i czyni ten egzamin najtrudniejszym do zdania na świecie. Teoria to około stu pytań zadawanych jedno po drugim. Od kandydatów wymaga się ustnej odpowiedzi. W przypadku jej braku automatycznie przechodzi się do kolejnego pytania bez możliwości powrotu do poprzedniego. Teoria obejmuje każdy aspekt związany z winem, między innymi produkcję, geografię, producentów, prawo. Praktyka odbywa się w zainscenizowanej restauracji i jest testem obsługi klienta. Zazwyczaj obejmuje dekantację czerwonego wina, serwis szampana, polecanie wina do dań i na odwrót, degustację w ciemno alkoholi. Pytania dotyczą koktajli, znajomości roczników, słynnych win i producentów i tak dalej. Degustacja w ciemno – chyba najtrudniejsza część! Polega na zdegustowaniu sześciu win w ciągu dwudziestu pięciu minut. Kandydaci muszą opisać każde wino pod względem jego aparycji, nosa, palety oraz wskazać szczep lub szczepy, z których zostało zrobione, kraj produkcji, apelację i rocznik. Egzamin na Master Sommeliera odbywa się dwa razy w roku w Londynie. Pozostałe kursy CMS organizowane są głównie w Anglii, Austrii, Grecji w niektórych krajach Azji i od 2019 także w Polsce. Kursy i egzaminy odbywają się w języku angielskim.
![kurs sommelierski](https://goscinnosc.pl/wp-content/uploads/2021/01/IMG_8124-1019x1024.jpg)
→ Więcej informacji na: www.courtofmastersommeliers.org
WINE & SPIRIT EDUCATION TRUST
![kursy winiarskie wset](https://goscinnosc.pl/wp-content/uploads/2021/01/WSET_Landscape_Descriptor_647_RGB_ENG.jpg)
Bardzo pożytecznymi z punktu widzenia zdobywania wiedzy winiarskiej są kursy największej na świecie organizacji szkolącej w zakresie wina – Wine & Spirit Education Trust. WSET ma swoją siedzibę w Londynie, ale oddziały tej organizacji są rozsiane po całym świecie. Aktualnie kursy WSET odbywają się w ponad sześćdziesięciu krajach, w tym w Polsce. Skierowane są do branży gastronomicznej i do szeroko rozumianej branży winiarskiej, czyli do osób zajmujących się importem i dystrybucją wina, dziennikarzy winiarskich, sommelierów oraz dla niezwiązanych z branżą entuzjastów wina. Organizacja oferuje kursy na czterech poziomach. Kursy WSET kładą duży nacisk na określanie jakości wina i postrzeganie go jako produktu na globalnym rynku. Wartość dodaną kursów stanowią znakomicie przygotowane materiały dydaktyczne. Poza kursami winiarskimi WSET organizuje i oferuje kursy specjalistyczne z zakresu alkoholi mocnych i sake. Egzaminy odbywają się w języku angielskim.
![kurs winiarski](https://goscinnosc.pl/wp-content/uploads/2021/01/51019904_2176539922368414_8089922960485253120_o-1024x768.jpg)
→ Więcej informacji na: www.adampawlowskims.pl
Pobierz nasz bezpłatny poradnik łączenia wina i jedzenia