Skip to main content

Napa Valley to jeden z najbardziej popularnych regionów winiarskich w Kalifornii oraz drugie (zaraz po Disneylandzie) najchętniej odwiedzane przez turystów miejsce. Co ciekawe, produkuje się tu tylko 4 % win kalifornijskich. Uznawana jest za jedno z najlepszych siedlisk dla cabernet sauvignon. Na 18 000 hektarach upraw, blisko połowę porasta ta czerwona odmiana. Mimo, że Dolina Napa ma tylko 50 km długości i kilka kilometrów szerokości, jest domem dla różnorodnych mikroklimatów i gleb wyjątkowo przystosowanych do uprawy różnorodnych odmian winogron.

 To właśnie z Napy pochodzi kultowe wino Cabernet Sauvignon 1973 ze Stag’s Leap Wine Cellars, który w degustacji paryskiej w 1976 r. pokonało klasyczne wina z Bordeaux. Notabene, zrobione zostało przez Warrena Winiarskiego, winiarza polskiego pochodzenia.

Historia Louis M.Martini rozpoczyna się w 1922 roku kiedy rodzina emigrantów z Genui otwiera firmę L.M. Martini Grape Products Company. Początkowo, ze względu na trwającą w Stanach Zjednoczonych prohibicję rodzinna firma ojca i syna specjalizuje się w produkcji win mszalnych oraz tych tworzonych na użytek domowy. W 1933 roku w St.Helena oficjalnie powstaje winiarnia. Trzy lata później po prohibicji nie ma śladu, a winiarnia Louis Martini jest jedną z pierwszych, która używa techniki fermentacji w niskiej temperaturze. Odtąd innowacyjność staje się znakiem rozpoznawczym rodziny Martini. Louis P. Martini, syn Louisa M., staje się jednym z pierwszych winiarzy, który używa maszyn wiatrowych w celu zapobiegania przymrozkom w winnicach. Oprócz tego Louis M. Martini jest jedną z pierwszych winiarni w Kalifornii, która butelkuje jednoodmianowe merlot. Louis M. wspiera lokalną społeczność winiarzy swoim doświadczeniem i pomaga założyć Stowarzyszenie Winiarzy Napa Valley, którego celem jest rozwijanie i promowanie jakościowych win Napa Valley na całym świecie.

W 1970 roku, syn całkowicie przejmuje stery w winnicy, a w międzyczasie rodzina Martini sukcesywnie powiększa tereny winnicy i kupuje ranczo Goldsteinów w hrabstwie Sonoma w górach Mayacamas, później przemianowując je na winnicę Monte Rosso.

Podczas gdy, kolejne pokolenia przejmują stery, po ukończeniu studiów winiarskich na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis, przedstawiciel kolejnego pokolenia rodu – Mike Martini zostaje głównym enologiem winnicy.