Czy wiesz, że woda jest nieodłącznym elementem obcowania z winem? Żaden kurs winiarski ani mniej lub bardziej formalna degustacja win nie mogą odbyć się bez obecności wody. Dotyczy to także każdego posiłku lub popijania wina solo.
Woda i wino to idealnie uzupełniające się połączenie. Zauważ, że bardzo szybko przyzwyczajamy się do smaku i pierwsze kilka łyków wina degustujemy, a kolejne już raczej bezrefleksyjnie pijemy. Kiedy przeplatamy wino odrobiną wody, to nie tylko orzeźwiamy usta, ale możemy na nowo odkrywać jego niuanse.
Idealne proporcje to szklanka wody na każdy kieliszek wina. Poza uwypuklaniem doznań organoleptycznych woda skutecznie moderuje poziom rauszu i nawadnia organizm, co skutecznie niweluje efekt dnia następnego. Dlatego nie zapominajmy o piciu wody podczas delektowania się dowolnym winem.
Jak prawidłowo serwować wodę?
Każda woda ma optymalną temperaturę serwowania, uzależnioną od stopnia jej mineralizacji, smaku, struktury i charakteru. Odpowiednia temperatura, oprócz uwydatnienia cech smakowych wody, spowoduje, że będzie ona harmonijnie korespondować z potrawami oraz winami. Wody Cisowianki powinny być serwowane w następującej temperaturze:
Perlage:
8–10 stopni Celsjusza
Niegazowana:
10–12 stopni Celsjusza
Silnie gazowana:
6–8 stopni Celsjusza
Tipy sommeliera:
Jeśli chcesz serwować dodatki do wody, takie jak cytryna, mięta lub inne zioła, podawaj je zawsze oddzielnie. Naturalną wodę mineralną wysokiej jakości serwuje się bez lodu. Lód zrobiony z wody o innej mineralizacji lub wody z kranu zmienia znacząco skład wody mineralnej i wpływa na jej smak.
Materiał powstał we współpracy z Cisowianka Perlage, Partnerem publikacji „Winny planer”.