Już we wrześniu w pięciu miastach (Warszawa, Gdańsk, Poznań, Wrocław, Kraków) odbędą się pierwsze stacjonarne degustacje w ramach międzynarodowych kursów wiedzy o winach kalifornijskich Capstone California.
Program Capstone California powstał z inicjatywy California Wine Institute. Partnerem i realizatorem kursów jest Adam Pawłowski MS Wine Academy. Program od czasu swojej inauguracji w marcu tego roku zgromadził ponad 130 kursantów, którzy odbywają naukę na zaawansowanej platformie e-learningowej. Jesienią wezmą oni udział w stacjonarnych degustacjach odbywających się w największych miastach w Polsce.
Każdy z czterech poziomów kursu opiera się na poprzednim i obejmuje historię, geografię, klimat, gleby, szczepy winorośli, uprawę winorośli, winifikację, leżakowanie, prawo winiarskie, oficjalne klasyfikacje, terminologię, producentów, roczniki win kalifornijskich i ekonomię wina. Po zdaniu egzaminu każdy uczestnik otrzyma międzynarodowy certyfikat Capstone California w formie elektronicznej oraz przypinkę symbolizującą uzyskanie kwalifikacji.
Kursy Capstone California przeznaczone są dla niezwiązanych z branżą miłośników wina, pracowników branży gastronomicznej i winiarskiej czy osób wiążących swoją przyszłość z branżą. W gronie uczestników kursu znaleźli się także przedstawiciele restauracji realizujących inauguracyjną edycję California Wine Weeks, która odbyła się na przełomie czerwca i lipca w blisko 40. restauracjach w całej Polsce.
Na degustacjach stacjonarnych w ramach kursu Level 1 Introductory zdegustowane zostaną następujące wina ze Słonecznego Stanu:
- Chardonnay Bread&Butter Wines, California
- Chardonnay Livermore Valley Wente, Livermore Valley
- Sauvignon Blanc, Edna Valley, Central Coast
- Barefoot, White Zinfandel, California
- Pinot Noir Cline, Sonoma County
- Old Vine Zinfandel, Gnarly Head, Lodi
- Cabernet Sauvignon, Private Selection, Robert Mondavi, California
- Cabernet Sauvignon, Black Stallion, Napa Valley
W jakim języku odbywają się kursy?
– Treści kursu na platformie online Capstone California są w języku angielskim, ale w najbliższych miesiącach pojawi się polska wersja językowa.
– Degustacje stacjonarne w ramach kursów prowadzone są w języku polskim
Gdzie odbywają się zajęcia?
– Zajęcia są wygodną mieszanką zajęć do samodzielnej nauki i zajęć online, zaprojektowanych tak, aby mogły się odbywać według własnego harmonogramu
– Oprócz nauki online każdy kursu przewiduje stacjonarną degustację win kalifornijskich z pierwszym polskim Master Sommelierem Adamem Pawłowskim
Level 1 – degustacja stacjonarna 8 win z elementami wykładu (4 godziny)
Level 2 – degustacja stacjonarna 16 win z elementami wykładu (5 godzin)
Level 3 – dwie degustacje stacjonarne 20+ win z elementami wykładu (10 godzin)
Zapisy na kursy i degustację Capstone California odbywają się wyłącznie poprzez stronę www.adampwalowskims.pl