• Szkolenia dla gastronomii - naszą misją jest gościnność

  • Degustacja win naturalnych, ekologicznych i biodynamicznych

    PRAKTYCZNE PORADY JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO DEGUSTACJI:

    • Przygotuj co najmniej 4 ulubione, wypolerowane kieliszki do wina.
    • Wina są ponumerowane na zakrętkach. Wyciągnij wszystkie wina z lodówki przed samym rozpoczęciem degustacji.
    • Usiądź wygodnie, zadbaj o jasne światło, przygotuj wodę do picia i białą serwetkę papierową.
    • Wszystkie wina przechowuj w lodówce co najmniej 3 godziny przed spotkaniem.
    Czym się różnią od siebie wina ekologiczne, biodynamiczne i naturalne oraz dlaczego nie możemy ich wrzucić do jednego winiarskiego worka?
    Biodynamiczne
    To wino ekologiczne, wytworzone zgodnie ze standardami i kalendarzem upraw biodynamicznych. Ojcem tej filozofii jest austriacki twórca antropozofiiRudolf Steiner. Według teorii Steinera produkcja wina powinna dążyć do równowagi między ziemią, powietrzem, ciepłem i wodą – zarówno w skali mikro (winnica), jak i makro (planeta). Dlatego też wszystkie prace w winnicy powinny być prowadzone w zgodzie z rytmem natury – codziennym, księżycowym – comiesięcznym i słonecznym – corocznym. Oznacza to sadzenie, przycinanie czy zbiory zgodne z kalendarzem opartym na fazach księżyca, słońca i planet. Międzynarodową organizacją certyfikującą uprawę biodynamiczną jest Demeter.
     
    Ekologiczne

    Wyprodukowane bez użycia sztucznych nawozów, pestycydów czy herbicydów. Uprawa ekologiczna dopuszcza użycie takich środkówjak sacharoza, żelatyna, drożdże, klej rybi czy białko jaja. Mitem jest, że wina ekologiczne nie zawierają siarczynów, ponieważ są one naturalnym produktem ubocznym fermentacji alkoholowej. Winiarz może (ale nie musi) w ograniczonych ilościach skorzystać z właściwości dwutlenku siarki. Charakterystyczną cechą winnicy ekologicznej jest bioróżnorodność, zwykle między rzędami winorośli zobaczymy zioła czy kwiaty, a gleba jest domem dla wielu owadów i insektów. Dzięki temu winnica jest samowystarczalna, odporna na choroby i funkcjonuje jak zbalansowany ekosystem.

    Naturalne
    Wino naturalne jest najtrudniejsze do zdefiniowania, ponieważ dotychczas nie określono oficjalnych zasad i przepisów regulujących sposób jego produkcji. Unia Europejska określa wino naturalne jako produkt wytworzony zgodnie z zasadami uprawy ekologicznej lub biodynamicznej z minimalnym użyciem technologii. Zasadą produkcji tego typu win jest stosowanie jak najmniejszej ingerencji w proces wytwarzania wina, stąd mówi się niekiedy na takie wina „niskointerwencyjne”. Dotyczy to wykluczenia dodatków chemicznych oraz ograniczenia do minimum działania człowieka. W winach naturalnych często stosuje się dzikie drożdże, czyli występujące na skórze winogron, i wspiera się proces spontanicznej fermentacji. Często wina naturalne nie są filtrowane, stąd ich brak klarowności.
     
     
    Lista degustowanych win
     
     
    1. Papa Panda’s Rising. Mozela, Niemcy
     
    Szczep: Riesling
    Importer: Natural Rascal 
     
    2. Chardonnay, Późny Zbiór, Winnica Wieliczka, Małopolskie, Polska, 2019
     
    Szczep: Chardonnay
    Importer: Mielżyński
     
    3. Dido, Venus la Universal, Montsant, Katalonia, Hiszpania, 2019
     
    Szczep: macabeu, garantía blanca, Cartoixa
    Importer: Sobre Vino
     
    4. Mellow Yellow, Tracey Father & Son, Vin de France 
     
    Szczep: Melon Blanc
     
    5. Oranzista, Slobodne Majer Ziemanskie Sady, Słowenia, 2019
     
    Szczep: Pinot Gris
     
    6. Escoda Sanahuja Nas del Gegant Rose, Conca de Barbera, Katalonia, Hiszpania, 2020
     
    Szczep: Trepat
    Importer: SPOT.
     
    7. Malbec, Puro Dieter Meier, Mendoza, Argentyna, 2019
     
    Szczep: Malbec
     
    8. Syrah, Cline Family Cellars, Los Carneros, Kalifornia, USA, 2018
     
    Szczep: Syrah
    Importer: Vininova 
     
     
    Czy masz już swój Winny Planer? 
     

    Kliknij i zamów Winny Planer 

    Dodaj komentarz

    Wykonane przez Creospace