Właśnie ruszyła Polska edycja międzynarodowej akcja California Wine Weeks. Festiwal powstał z inicjatywy Instytutu Win Kalifornijskich i jest realizowany w 250 restauracjach w 8 krajach Europy. Pierwsza edycja CWW jest realizowana w Polsce w blisko 40 restauracjach i wine barach od 14.06 do 4.07.2021. Lista uczestniczących restauracji można znaleźć na stronie www.californiawineweeks.pl
Akcja promuje ideę łączenia win kalifornijskich z jedzeniem. Na czas festiwalu uczestniczące restauracje przygotowały specjalną selekcję win kalifornijskich i połączyły je ze swoimi flagowymi daniami.
Poniżej nasza rekomendacje klasycznych połączeń win kalifornijskich z amerykańskimi i międzynarodowymi daniami:
- Stek z cabernet sauvignon
- Burger z zinfandelem
- Kaczka/gęś z pinot noir
- Dziczyzna z merlotem
- Homar/krewetki z chardonnay
- Halibut z sauvignon blanc
- BBQ z zinfandelem
- Gorzka czekolada z zinfandelem
Kliknij i poznaj więcej porad dotyczących łączenia wina i jedzenia.