Podpowiadamy co kupić osobie, która najbardziej na świecie kocha pić i jeść.
Butelka Louis M.Martini
Klasyczny Cabernet Sauvignion z Napa Valley. Louis M.Martini od przeszło 80 lat specjalizuje się w produkcji win z tej odmiany. Złożone i potężne, a jednocześnie pełne klasy i smaku. Soczyste wino pełne aromatów ciemnych owoców: porzeczki, śliwki oraz cedrowych nut z przyprawą do piernika. W ustach creme de cassis w najlepszym wydaniu. Wielowarstwowe, z dobrze ułożoną taniną. Wino świetnie sprawdzi się w towarzystwie dobrego steka, ale też solo jako wino medytacyjne.
Książka
Książka to zawsze dobry pomysł na prezent. Jeżeli poszukujecie książki w wersji albumowej to z pewnością zadowoli was najnowsze wydawnictwo Bartka Kieżuna, tym razem o kuchni hiszpańskiej „Hiszpania do zjedzenia”. Jego poprzednie książki, kolejno o Włoszech czy Turcji przeplatają treści związane z historią sztuki i kulinariami. W środku apetyczne przepisy, starannie zaprojektowana szata graficzna i klimatyczne fotografie. Uczta dla oka!
Fani łączenia wina i jedzenia z pewnością powinni sięgnąć po najnowszą książkę Wojtka Giebuty „Kuchnia i wino”, a wszyscy ci, którzy planują wycieczki kulinarne niech koniecznie oddadzą się w ręce w sprawach organizacyjnych oraz poczytają „Atlas Wina Polska” Mariusza Kapczyńskiego lub „Przewodnik polskie wina 2021” autorstwa Macieja Nowickiego, Wojtka Bońkowskiego i Tomasza Prange Barczyńskiego.
Półdekadnik
Jeżeli słuchacie podcastów Justyny Mazur: „Piąte nie zabijaj”, czy „Słuchowiska”, to zapewne wiecie, że niedawno wydała książkę „Małe końce świata” oraz „Półdekadnik” – czyli miejsce na refleksję z każdego dnia roku. Każda z 366 kartek Półdekadnika poświęcona jest jednemu dniu, ale z podziałem na pięć kolejnych lat. Dzięki temu możemy zobaczyć, jak rozwijają się nasze myśli, cele, plany i marzenia. Idealny prezent dla osoby z branży gastro, która żyje za szybko i pod koniec dnia chce wyhamować, odbodźcować się i mieć 5 minut na przyjrzenie się swoim myślom.
Magazyn jak książka, czyli KUKBUK
Od momentu wydania pierwszego numeru „KUKBUKA” minęła prawie dekada. Dobrze pamiętamy numer zerowy z Basią Starecką i gęsią na okładce. Od tamtego czasu wiele zmieniło się nie tylko w samej gastronomii, ale też w samym magazynie. Od niedawna z dwumiesięcznika stał się kwartalnikiem w wersji albumowej. Czytamy, kibicujemy i obserwujemy dalszą ewolucję.
Wersja digital, czyli e-book „Kluski”
Paulinę znacie zapewne jako twórczynię podcastu „Zabawy jedzeniem”. Niedawno wydała e-booka „Kluski” o swojej fascynacji tym produktem spożywczym. Śląskie, kartacze, pyzy, kopytka, kładzione, pampuchy, szare, lane, francuskie, zacierki, haluszki i przepisy na wiele innych klusek znajdziecie w jej najnowszym wydawnictwie. Prezenty w wersji digitalowej ucieszą właścicieli Kindla, którzy miłość do papieru przedkładają nad lekkość i wygodę.
Voucher na degustacje
Skoro już o mowa o rozwiązaniach ekologicznych, to wszelkiego rodzaju vouchery na kolacje do restauracji, lunche w miłym bistro czy weekendy w przyjaznych hotelach to opcja na prezent, który ucieszy osoby, które zamiast mieć, wolą być. Kolekcjonowanie pięknych przeżyć i zdobywanie wiedzy, na przykład w formie degustacji wina online z pewnością ucieszy prawdziwego foodie.
Kursy winiarskie
Kursy winiarskie #WSET i #CapstoneCalifornia to idealny prezent pod choinkę dla wszystkich winomanów. Wine and Spirit Education Trust jest największą na świecie globalną organizacją oferującą kursy z zakresu wina. Kwalifikacje WSET są rozpoznawalne jako międzynarodowy standard w ramach wiedzy o winach. Capstone California to międzynarodowa platforma wiedzy o winach kalifornijskich oferująca cztery poziomy certyfikacji.