Skip to main content

Podpowiadamy co kupić osobie, która najbardziej na świecie kocha pić i jeść. 

 

Butelka Louis M.Martini

Klasyczny Cabernet Sauvignion z Napa Valley. Louis M.Martini od przeszło 80 lat specjalizuje się w produkcji win z tej odmiany. Złożone i potężne, a jednocześnie pełne klasy i smaku. Soczyste wino pełne aromatów ciemnych owoców: porzeczki, śliwki oraz cedrowych nut z przyprawą do piernika. W ustach creme de cassis w najlepszym wydaniu. Wielowarstwowe, z dobrze ułożoną taniną. Wino świetnie sprawdzi się w towarzystwie dobrego steka, ale też solo jako wino medytacyjne.

Książka 

Książka to zawsze dobry pomysł na prezent. Jeżeli poszukujecie książki w wersji albumowej to z pewnością zadowoli was najnowsze wydawnictwo Bartka Kieżuna, tym razem o kuchni hiszpańskiej „Hiszpania do zjedzenia”. Jego poprzednie książki, kolejno o Włoszech czy Turcji przeplatają treści związane z historią sztuki i kulinariami. W środku apetyczne przepisy, starannie zaprojektowana szata graficzna i klimatyczne fotografie. Uczta dla oka!

Fani łączenia wina i jedzenia z pewnością powinni sięgnąć po najnowszą książkę Wojtka Giebuty „Kuchnia i wino”, a wszyscy ci, którzy planują wycieczki kulinarne niech koniecznie oddadzą się w ręce w sprawach organizacyjnych oraz poczytają „Atlas Wina Polska” Mariusza Kapczyńskiego lub „Przewodnik polskie wina 2021” autorstwa Macieja Nowickiego, Wojtka Bońkowskiego i Tomasza Prange Barczyńskiego. 

                  

Półdekadnik 

Jeżeli słuchacie podcastów Justyny Mazur: „Piąte nie zabijaj”, czy „Słuchowiska”, to zapewne wiecie, że niedawno wydała książkę „Małe końce świata” oraz „Półdekadnik” – czyli miejsce na refleksję z każdego dnia roku. Każda z 366 kartek Półdekadnika poświęcona jest jednemu dniu, ale z podziałem na pięć kolejnych lat. Dzięki temu możemy zobaczyć, jak rozwijają się nasze myśli, cele, plany i marzenia. Idealny prezent dla osoby z branży gastro, która żyje za szybko i pod koniec dnia chce wyhamować, odbodźcować się i mieć 5 minut na przyjrzenie się swoim myślom.

Ferment

Lektura papierowego wydania magazynu kojarzy nam się z relaksem, skupieniem, odpoczynkiem od digitalowych bodźców. Magazyn „Ferment” prenumerujemy od samego początku i doceniamy za jakościowe treści nie tylko o samym winie, ale też o kulinarniach. Skład redakcyjny pisma jest gwarantem porządnej dziennikarskiej roboty. Poza tym śpieszmy się kochać papierowe magazyny, tak szybko odchodzą!

Magazyn jak książka, czyli KUKBUK

Od momentu wydania pierwszego numeru „KUKBUKA” minęła prawie dekada. Dobrze pamiętamy numer zerowy z Basią Starecką i gęsią na okładce. Od tamtego czasu wiele zmieniło się nie tylko w samej gastronomii, ale też w samym magazynie. Od niedawna z dwumiesięcznika stał się kwartalnikiem w wersji albumowej. Czytamy, kibicujemy i obserwujemy dalszą ewolucję.


Wersja digital, czyli e-book „Kluski” 

Paulinę znacie zapewne jako twórczynię podcastu „Zabawy jedzeniem”. Niedawno wydała e-booka „Kluski” o swojej fascynacji tym produktem spożywczym. Śląskie, kartacze, pyzy, kopytka, kładzione, pampuchy, szare, lane, francuskie, zacierki, haluszki i przepisy na wiele innych klusek znajdziecie w jej najnowszym wydawnictwie. Prezenty w wersji digitalowej ucieszą właścicieli Kindla, którzy miłość do papieru przedkładają nad lekkość i wygodę.

Voucher na degustacje

Skoro już o mowa o rozwiązaniach ekologicznych, to wszelkiego rodzaju vouchery na kolacje do restauracji, lunche w miłym bistro czy weekendy w przyjaznych hotelach to opcja na prezent, który ucieszy osoby, które zamiast mieć, wolą być. Kolekcjonowanie pięknych przeżyć i zdobywanie wiedzy, na przykład w formie degustacji wina online z pewnością ucieszy prawdziwego foodie.

 

 

degustacje win dla firm

Kursy winiarskie

Kursy winiarskie #WSET i #CapstoneCalifornia to idealny prezent pod choinkę dla wszystkich winomanów. Wine and Spirit Education Trust jest największą na świecie globalną organizacją oferującą kursy z zakresu wina. Kwalifikacje WSET są rozpoznawalne jako międzynarodowy standard w ramach wiedzy o winach. Capstone California to międzynarodowa platforma wiedzy o winach kalifornijskich oferująca cztery poziomy certyfikacji.