• Szkolenia dla gastronomii - naszą misją jest gościnność

  • Zatrudniać z zewnątrz czy awansować członka zespołu?

    W życiu każdej organizacji przychodzi taki moment kiedy trzeba zdecydować: poszukiwać menadżera na zewnątrz czy awansować pracownika z zespołu? Żadne z podanych rozwiązań nie jest idealne. Dlaczego?

    1.Większość pracodawców zakłada, że każdy pracownik marzy o awansie. Rozpatrując kandydaturę osoby na stanowisko kierownicze trzeba wziąć pod uwagę jej osobiste zdanie na ten temat. 

    2.Ktoś kto nigdy nie zarządzał zespołem czasem na skutek braku kompetencji zarządczych wpada w autorytarne tory, a to pierwszy gwóźdź do tego, by zespół rozpoczął swój powolny rozpad.

    3.Jeżeli decydujemy się awansować pracownika warto wybadać, jak dana osoba jest postrzegana w zespole. Często zdarza się, że szef widzi tylko część rzeczywistości i naprawdę im więcej pytamy tym więcej wiemy i jesteśmy w stanie uniknąć błędnego wyboru. 

    4.A co do samej osoby, to warto zobaczyć jej talenty na aktualnym stanowisku i możliwość wykorzystania tych talentów po awansie. Co z tego, że mamy świetnego kelnera, który jest niesamowity w obsłudze klienta, jeśli po staniu się menedżerem nie będzie miał do czynienia z gośćmi?

     

    Przeczytaj także

    http://goscinnosc.pl/jak-znalezc-dobrego-menadzera/

    Dodaj komentarz

    Wykonane przez Creospace