• Szkolenia dla gastronomii - naszą misją jest gościnność

  • Jak znaleźć dobrego szefa kuchni?

    10 cech i kompetencji dobrego szefa kuchni 

    1. Multitasking, czyli wielozadaniowość. Kuchnia to nie miejsce, gdzie  skupieniu możesz oddać się jednej czynności, ale pole bitwy, podczas której gasisz wiele pożarów jednocześnie.

    2. Dobra organizacja. Pomaga utrzymać się na powierzchni. Obniża poziom stresu i sprawia, że współczynnik konfliktowych sytuacji w zespole spada. 

    3. Nerwy ze stali. Nieprzypadkowo zawód szefa kuchni jest wymieniany w wielu rankingach jako jeden z najbardziej stresujących zawodów na świecie. Presja na wielu frontach – ze strony gości, pracodawców, współpracowników –bywa trudna do udźwignięcia i wymaga dużej odporności na stres. 

    4. Empatia. Wrażliwość, która idzie w parze z umiejętnością zrozumienia innych ludzi, jest na wagę złota w tym zawodzie. 

    5. Komunikacja. Szef kuchni jest mediatorem, negocjatorem, adwokatem, prokuratorem i świadkiem. Słucha i dzieli się informacjami i dzięki temu ogranicza konflikty, zamiast je eskalować. 

    6. Odpowiedzialność. Nie tylko za powierzony majątek, ale także za zespół, bezpieczeństwo gości i powierzony majątek.  

    7. Umiejętność ustawienia gry zespołowej. Dba o sukcesy zespołu i dobre samopoczucie jego członków, a nie o własne ego. Wielkie ego powoduje, że każde pomieszczenie jest za małe, dla- tego zamiast burzyć ściany albo szukać wielkich hangarów, lepiej skoncentrować się na graniu do wspólnej bramki i pielęgnowaniu sukcesów zespołu. 

    8. Konsekwencja. To nie wybitne umiejętności czy talent, z którym się rodzisz albo nie, ale właśnie wytrwałość w działaniu pomaga w dotarciu na szczyt. 

    9. Sprawne podejmowanie decyzji. Szybkość i precyzja nie tylko w siekaniu, ale dawaniu zielonego światła do działania albo wycofywaniu się ze złych sytuacji i miejsc. 

    10. Zmysł estetyczny. W kuchni lepsze nie jest wrogiem dobrego. Dlatego talerz ma wyglądać tak, aby gość mógł się również najeść oczami. Oczywiście smak i tekstura dania muszą być co najmniej na tym samym poziomie co aranżacja. 

    Więcej o tym jak znaleźć dobrego szefa kuchni i nie tylko znajdziesz w naszej książce „Gościnność od kuchni„.

     

    Dodaj komentarz

    Wykonane przez Creospace