• Szkolenia dla gastronomii - naszą misją jest gościnność

  • Aktualności

    Degustacja win naturalnych, ekologicznych i biodynamicznych

    PRAKTYCZNE PORADY JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO DEGUSTACJI:

    • Przygotuj co najmniej 4 ulubione, wypolerowane kieliszki do wina.
    • Wina są ponumerowane na zakrętkach. Wyciągnij wszystkie wina z lodówki przed samym rozpoczęciem degustacji.
    • Usiądź wygodnie, zadbaj o jasne światło, przygotuj wodę do picia i białą serwetkę papierową.
    • Wszystkie wina przechowuj w lodówce co najmniej 3 godziny przed spotkaniem.
    Czym się różnią od siebie wina ekologiczne, biodynamiczne i naturalne oraz dlaczego nie możemy ich wrzucić do jednego winiarskiego worka?
    Biodynamiczne
    To wino ekologiczne, wytworzone zgodnie ze standardami i kalendarzem upraw biodynamicznych. Ojcem tej filozofii jest austriacki twórca antropozofiiRudolf Steiner. Według teorii Steinera produkcja wina powinna dążyć do równowagi między ziemią, powietrzem, ciepłem i wodą – zarówno w skali mikro (winnica), jak i makro (planeta). Dlatego też wszystkie prace w winnicy powinny być prowadzone w zgodzie z rytmem natury – codziennym, księżycowym – comiesięcznym i słonecznym – corocznym. Oznacza to sadzenie, przycinanie czy zbiory zgodne z kalendarzem opartym na fazach księżyca, słońca i planet. Międzynarodową organizacją certyfikującą uprawę biodynamiczną jest Demeter.
     
    Ekologiczne

    Wyprodukowane bez użycia sztucznych nawozów, pestycydów czy herbicydów. Uprawa ekologiczna dopuszcza użycie takich środkówjak sacharoza, żelatyna, drożdże, klej rybi czy białko jaja. Mitem jest, że wina ekologiczne nie zawierają siarczynów, ponieważ są one naturalnym produktem ubocznym fermentacji alkoholowej. Winiarz może (ale nie musi) w ograniczonych ilościach skorzystać z właściwości dwutlenku siarki. Charakterystyczną cechą winnicy ekologicznej jest bioróżnorodność, zwykle między rzędami winorośli zobaczymy zioła czy kwiaty, a gleba jest domem dla wielu owadów i insektów. Dzięki temu winnica jest samowystarczalna, odporna na choroby i funkcjonuje jak zbalansowany ekosystem.

    Naturalne
    Wino naturalne jest najtrudniejsze do zdefiniowania, ponieważ dotychczas nie określono oficjalnych zasad i przepisów regulujących sposób jego produkcji. Unia Europejska określa wino naturalne jako produkt wytworzony zgodnie z zasadami uprawy ekologicznej lub biodynamicznej z minimalnym użyciem technologii. Zasadą produkcji tego typu win jest stosowanie jak najmniejszej ingerencji w proces wytwarzania wina, stąd mówi się niekiedy na takie wina „niskointerwencyjne”. Dotyczy to wykluczenia dodatków chemicznych oraz ograniczenia do minimum działania człowieka. W winach naturalnych często stosuje się dzikie drożdże, czyli występujące na skórze winogron, i wspiera się proces spontanicznej fermentacji. Często wina naturalne nie są filtrowane, stąd ich brak klarowności.
     
     
    Lista degustowanych win
     
     
    1. Papa Panda’s Rising. Mozela, Niemcy
     
    Szczep: Riesling
    Importer: Natural Rascal 
     
    2. Chardonnay, Późny Zbiór, Winnica Wieliczka, Małopolskie, Polska, 2019
     
    Szczep: Chardonnay
    Importer: Mielżyński
     
    3. Dido, Venus la Universal, Montsant, Katalonia, Hiszpania, 2019
     
    Szczep: macabeu, garantía blanca, Cartoixa
    Importer: Sobre Vino
     
    4. Mellow Yellow, Tracey Father & Son, Vin de France 
     
    Szczep: Melon Blanc
     
    5. Oranzista, Slobodne Majer Ziemanskie Sady, Słowenia, 2019
     
    Szczep: Pinot Gris
     
    6. Escoda Sanahuja Nas del Gegant Rose, Conca de Barbera, Katalonia, Hiszpania, 2020
     
    Szczep: Trepat
    Importer: SPOT.
     
    7. Malbec, Puro Dieter Meier, Mendoza, Argentyna, 2019
     
    Szczep: Malbec
     
    8. Syrah, Cline Family Cellars, Los Carneros, Kalifornia, USA, 2018
     
    Szczep: Syrah
    Importer: Vininova 
     
     
    Czy masz już swój Winny Planer? 
     

    Kliknij i zamów Winny Planer 

    Blind Date

    PRAKTYCZNE PORADY JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO DEGUSTACJI: – Przygotuj co najmniej 4 ulubione, wypolerowane kieliszki do wina. – Wszystkie wina przechowuj w lodówce. Wyciągnij wszystkie wina z lodówki przed samym rozpoczęciem degustacji. – Wina są ponumerowane na zakrętkach.  – Usiądź wygodnie, zadbaj o jasne światło, przygotuj wodę do picia i białą serwetkę papierową.

    Degustacja w ciemno polega na „ślepym” testowaniu wina przy braku wiedzy na temat szczepu, producenta, kraju pochodzenia czy rocznika. Wzrok, zapach i smak – za pomocą tych zmysłów możemy się zbliżyć do informacji co mamy w kieliszku. Jeżeli trudno ci rozpoznawać aromaty czy smaki w winie to najlepsze narzędzie do ćwiczenia zmysłów!

    Przy blind tastingu nie skupiamy się na tym co jest na etykiecie ale na tym co w kieliszku. Częściowe wyłączenie sfery wizualnej powoduje, że wyostrzają się zmysły węchu i smaku co pozwala nam jeszcze lepiej przeanalizować niuanse aromatyczno smakowe.

    Wina dobrane do ślepej degustacji powinny być klasykami reprezentującymi pewien kanon w ramach szczepu/szczepów i miejsca pochodzenia np.

    – syrah z Doliny Rodanu TAK

    – syrah z południa Włoch NIE

    – riesling z Niemiec TAK

    – riesling z RPA NIE

      Lista degustowanych win Wino nr 1 Pinot Blanc Beton, Kamil Barczentewicz, Lubelskie, Polska, 2019 Dystrybutor: Mielżyński Cena: 79zł Wino nr 2 Riesling „Les Murailles”, Dopff & Irion, Alzacja, Francja, 2018 Dystrybutor: Vininova  Cena: 97zł Wino nr 3  Gewürztraminer „Lunare”, Cantina Terlano, Alto Adige, Włochy, 2018 Dystrybutor: Vininova  Cena: 220zł Wino nr 4 Beaujolais Village, Cuvée des Beaux Jours, Francois de Nicolay, Burgundia, Francja, 2020 Dystrybutor: Vininova  Cena: 97zł Wino nr 5  Sancerre Rouge, Domaine de Vacheron, Dolina Loary, Francja, 2019 Dystrybutor: Vinoteka 13 Cena: 195zł Wino nr 6  Crozes Hermitage „Les Meysonnieres”, Chapoutier, Rhone Valley, France, 2018 Dystrybutor: Vininova  Cena: 140zł Wino nr 7  Pinotage Kadette, Kanonkop, Stellenbosch, RPA, 2019 Dystrybutor: Vininova  Cena: 74zł Wino nr 8 Amarone Della Valpolicella „Morandina, Pra, Veneto, Włochy, 2013 Dystrybutor: Vinoteka 13 Cena: 309zł Kliknij i zapisz się na naszą następną degustację online „Naturalne, ekologiczne i biodynamiczne” 25.03, 18:00 – 20:00

    Dlaczego warto pić wodę podczas degustacji wina?

    Czy wiesz, że woda jest nieodłącznym elementem obcowania z winem? Żaden kurs winiarski ani mniej lub bardziej formalna degustacja win nie mogą odbyć się bez obecności wody. Dotyczy to także każdego posiłku lub popijania wina solo.

    Woda i wino to idealnie uzupełniające się połączenie. Zauważ, że bardzo szybko przyzwyczajamy się do smaku i pierwsze kilka łyków wina degustujemy, a kolejne już raczej bezrefleksyjnie pijemy. Kiedy przeplatamy wino odrobiną wody, to nie tylko orzeźwiamy usta, ale możemy na nowo odkrywać jego niuanse.

    Idealne proporcje to szklanka wody na każdy kieliszek wina. Poza uwypuklaniem doznań organoleptycznych woda skutecznie moderuje poziom rauszu i nawadnia organizm, co skutecznie niweluje efekt dnia następnego. Dlatego nie zapominajmy o piciu wody podczas delektowania się dowolnym winem.

    Jak prawidłowo serwować wodę?

    Każda woda ma optymalną temperaturę serwowania, uzależnioną od stopnia jej mineralizacji, smaku, struktury i charakteru. Odpowiednia temperatura, oprócz uwydatnienia cech smakowych wody, spowoduje, że będzie ona harmonijnie korespondować z potrawami oraz winami. Wody Cisowianki powinny być serwowane w następującej temperaturze:

    Perlage:
    8–10 stopni Celsjusza

    Niegazowana:
    10–12 stopni Celsjusza

    Silnie gazowana:
    6–8 stopni Celsjusza

    Tipy sommeliera:

    page12image153964480 page12image153964672 page12image153964864 page12image153965056 page12image153965248 page12image153965440 page12image153965632 page12image153965824 page12image153966016 page12image153966208 page12image153966400 page12image153966592 page12image153966784 page12image153966976 page12image153967168

    Jeśli chcesz serwować dodatki do wody, takie jak cytryna, mięta lub inne zioła, podawaj je zawsze oddzielnie. Naturalną wodę mineralną wysokiej jakości serwuje się bez lodu. Lód zrobiony z wody o innej mineralizacji lub wody z kranu zmienia znacząco skład wody mineralnej i wpływa na jej smak.

    Naturalną wodę mineralną wysokiej jakości serwuje się bez lodu. Lód zrobiony z wody o innej mineralizacji lub wody z kranu zmienia znacząco skład wody mineralnej i wpływa na jej smak.

    Materiał powstał we współpracy z Cisowianka Perlage, Partnerem publikacji „Winny planer”.

    Less waste w świecie kuchni i wina 

    Od jakiegoś czasu o idei zero waste w dobrym tonie jest mówić dużo. Prześcigamy się w tym, aby każdy produkt przerobić do ostatniego okruszka. Szef kuchni Adrian Bogdan Bęben* woli myśleć o prowadzeniu kuchni w kontekście less waste niż zero waste. Oto kilka jego zasad, które pomagają realizować założenia less waste, w różnych sytuacjach kuchennych. 

    To, co dla mnie jest najistotniejsze w idei less waste, to myślenie o tym, skąd pochodzi produkt i jak gospodarowano nim w okresie wzrostu i produkcji. Zawsze zadaję sobie pytanie: czy ślad węglowy jaki pozostawi, mógłbym zminimalizować, podejmując inną decyzję zakupową? Kieruje mnie to do wybierania produktów dostępnych lokalnie oraz do mądrego zarządzania nimi – planowania i gromadzenia zapasów, kiedy dany produkt jest w szczycie sezonu. To ciągłe pytanie: co mogę zrobić, żeby nie zmarnować tego, co jest dla mnie teraz dostępne? 

    ZUŻYWANIE PRODUKTÓW „OD NOSA DO OGONA” I „OD KORZENIA PO LIŚĆ”
    To metaforyczne określenia maksymalnego wykorzystania wszystkich elementów tuszy lub rośliny, na których pracujemy. Kiedyś na przykład używałem pierwszych, zwykle uszkodzonych, bardziej gorzkich liści sałaty – tych, które zwykle się wyrzuca – do zrobienia musu. Blanszowałem z czosnkiem, a potem blendowałem w Thermomix®.Tę samą zasadę można zastosować, gotując ciecierzycę. Po jej odcedzeniu zostaje gęsta woda, tzw. aquafaba, która ma właściwości kulinarne podobne do jajka – można z niej przygotować np. wegańską bezę. 

    Przepis na bezy wegańskie

                                                                                              

    KUPOWANIE NA WAGĘ ZIAREN, ORZECHÓW I PRZYPRAW
    Takie podejście pozwala wyeliminować zbędne opakowania i daje większą kontrolę nad ostatecznymi właściwościami produktu. Dobrym pomysłem w idei less waste jest przygotowanie koncentratów do dosmaczania bulionów w różnych proporcjach. 

    Przepisy na koncentraty bulionów > kliknij i sprawdź

    FERMENTOWANIE JAKO SPOSÓB NA PRZEDŁUŻANIE PRZYDATNOŚCI
    Tryb fermentowanie w urządzeniu Thermomix by w precyzyjnie kontrolowanych temperaturze, wilgotności i czasie, przedłużyć przydatność do spożycia mleka, które sami możemy sfermentować na jogurt. Następnie pakujemy go w słoiki wielokrotnego użytku, a plastikowe, fabryczne opakowania nie lądują w koszu.

    Przepis na jogurt waniliowy

    MĄDRE WYKORZYSTANIE NADWYŻEK
    W kuchni zawsze zostają jakieś resztki. Aby zmarnować jak najmniej, używam wcześniej przetworzonych produktów w innej formie, na przykład do amuse bouche czy na lunch dla pracowników. Moja ekipa zawsze cieszy się z przygotowanych przed serwisem azjatyckich bułeczek. 

    Przepis na azjatyckie bułeczki > kliknij i sprawdź

    INWESTYCJA W PAKOWARKĘ PRÓŻNIOWĄ
    W profesjonalnych kuchniach mamy dostęp do pakowarek próżniowych. Taki sprzęt, np. zgrzewarka próżniowa VS100 od Vorwerk, świetnie sprawdzi się też w domach. Gotowe danie lub półprodukt możemy zapakować, opisać, zamrozić, a potem odgrzać w kąpieli wodnej z użyciem trybu sous- -vide na TM6 dokładnie tyle porcji, ile w danym momencie potrzebujemy. 

    Przepis z wykorzystaniem pakowarki próżniowej

    LESS WASTE W ŚWIECIE WINA
    Proces produkcji wina generuje duże ilości odpadów i produktów ubocznych, w tym wytłoków, pestek, łodyg, osadów drożdżowych. Niektóre z tych materiałów mogą być wykorzystywane jako pasza dla zwierząt czy do wytworzenia innych produktów. Najpopularniejszym tego typu produktem jest destylat powstający na bazie pulpy z wytłoczyn winogron. W ten sposób powstaje między innymi słynna włoska grappa. 

    * Adrian Bęben: Szef kuchni, który prowadził własne koncepty restauracyjne, m.in. wrocławskie Oda Bistro. Nominowany przez przewodnik Gault&Millau do tytułu szefa jutra. Obecnie ekspert w serii #50FOODandFUTURE dla magazynu „Food and Friends” i szef kuchni w restauracji Czarcia Łapa w Lublinie. 

    Thermomix jest Partnerem „Winnego Planera”, pierwszego poradnika i planera dla winomanów na polskim rynku.  Materiał ukazał się we współpracy z marką Vowerk.

    #LudzieWina: Beth Liston

    Dwa lata temu miałam okazję prowadzić degustację win kalifornijskich, gdzie prezentowałam nie tylko wina, ale także sylwetki enolożek. Były wśród nich Genevieve Janssens, Marimar Torres, Alicia Ysais, Katie Jackson, czy w końcu Gina Gallo – które ze względu na swój profesjonalizm, doświadczenie, determinację i pracowitość cieszą się szacunkiem w branży winiarskiej.

    Postacią, której sylwetkę chciałabym przybliżyć w tym wpisie jest Beth Liston. Przygodę z winem zaczęła od pracy w sklepie winiarskim, gdzie była odpowiedzialna za degustacje dla klientów. Z czasem złapała bakcyla i zdobyła kierunkowe wykształcenie w dziedzinie uprawy winorośli. Przez ostatniej 14 lat pracowała dla Gallo, awansując na stanowisko dyrektorki ds.produkcji wina dla marki Dark Horse. W 2010 roku, kiedy został wypuszczony jej pierwszy rocznik pod banderą czarnego konia na etykiecie, Beth miała jeden cel: ktoś kto spróbuje jej wina ma być pozytywnie zaskoczony, że butelka za mniej niż 10 dolarów może tak dobrze smakować.

    Nowoczesne techniki winifikacyjne

    Beth wiedziała, że aby uzyskać efekt wow trzeba postawić nie na jednego, ale na dwa czarne konie. Po pierwsze, na najlepsze jakościowo owoce, które są fundamentem dobrego wina – z marką Dark Horse współpracuje blisko 400 winogrodników z regionu.

    Po drugie na nowoczesne techniki winifikacyjne. Liston stosuje przedłużoną macerację w celu uzyskania pożądanej złożoności czy fermentację i dojrzewanie w beczkach dębowych, aby wina zyskały balans i głęboki smak. 

    Czarne konie

    Flagowymi winami w portfolio Beth Liston są wielokrotnie nagradzane Chardonnay oraz Cabernet Sauvignion. Dark Horse Chardonnay reprezentuje kalifornijski charakter tej odmiany. W nosie aromaty ananasa, bananów, a także dojrzałych brzoskwiń. W smaku pluszowe, miękkie, z akcentami wanilii i roztopionego masła. Zagra idealnie z sałatką z kurczakiem z dodatkiem tropikalnych owoców: papai czy mango.

    Dark Horse Cabernet Sauvignion zostało nagrodzone przez magazyn Wine Enthusiast w kategorii BEST BUY za wino z rocznika 2017. Odważne i złożone łączy aromaty ciemnych owoców z nutami dębiny i gorzkiej czekolady. Do takiego gabarytu wina świetną parą będzie stek z polędwicy wołowej lub burger.

    Beth Liston jest cenioną w branży winiarskiej specjalistką i pomimo wielu nagród nie osiada na laurach. Pytana o najbliższe plany, mówi, że chce skoncentrować się na produkcji win musujących. Mimo wielu sukcesów na koncie, Liston podkreśla, że odbiorcą jej win jest każdy, kto szuka dobrej i stałej jakości, a także czegoś zaskakującego i innego. Kogoś, kto nie chce wydawać fortuny na codzienne wino, a w samym winie szuka przede wszystkim przyjemności.

    Wpis powstał we współpracy z marką Dark Horse.

    Wina na Święta

    Wigilia to chyba najtrudniejszy posiłek do doboru win. Po pierwsze mamy kilkanaście różnych dań i wiele osób przy stole, a jak wiadomo nie da się wybrać wina do wszystkiego i dla każdego. To nie znaczy, że nie ma win które są w stanie udźwignąć ciężar gatunkowy wigilijnego biesiadowania. Oto one!
    Riesling „Blauschiefer”, Dr Loosen, Mozela, Niemcy, 2020
    Wrodzona rześkość rieslinga pozwala mu na idealne mariaże ze śledziami w różnych odsłonach i oczywiście z wigilijnym karpiem. Nie znam też lepszej propozycji do kapusty.
    Grüner Veltliner Langenlois, Schloss Gobelsburg, Kamptal, Austria, 2020
    Gdybym musiał wybrać tylko jedno wino do całej Wigilii to pewnie byłby to właśnie grüner. Jego pieprzowa-ziołowy charakter pozwala na łączenie z daniami vege a te dominują na naszych stołach.
    Pinot Noir „The Pioneer”, Marlborough, Nowa Zelandia, Lawson’s Dry Hills, 2015
    Jeżeli nie potrafisz sobie wyobrazić Wigilii bez czerwonego wina to najlepszą opcją będzie pinot noir. Wszystkie dania z grzybami i warzywami korzeniowymi to rejony aromatów i smaków z którymi pinot idealnie się odnajduje. Jeżeli plan na wino czerwone obejmuje także pierwszy i drugi dzień świąt to „The Pioneer” idealnie zagra z pieczoną kaczką, gęsią i schabem.
    Porto LBV, Niepoort, Douro, Portugalia, 2017
    W myśl zasady „słodkie potrzebuje słodkiego” do maku, pierników, orzechowców, ciast czekoladowych i innych słodkości polecam to genialne Porto. Ultrapijalne, słodkie ale nie ulepiające LBV sprawdzi się też jako digestif po jedzeniu.

    Wino dostępne w sklepach Vininova 

    Prezentownik: najlepsze prezenty dla foodies i winomanów

    Podpowiadamy co kupić osobie, która najbardziej na świecie kocha pić i jeść. 

    Butelka Louis M.Martini

    Klasyczny Cabernet Sauvignion z Napa Valley. Louis M.Martini od przeszło 80 lat specjalizuje się w produkcji win z tej odmiany. Złożone i potężne, a jednocześnie pełne klasy i smaku. Soczyste wino pełne aromatów ciemnych owoców: porzeczki, śliwki oraz cedrowych nut z przyprawą do piernika. W ustach creme de cassis w najlepszym wydaniu. Wielowarstwowe, z dobrze ułożoną taniną. Wino świetnie sprawdzi się w towarzystwie dobrego steka, ale też solo jako wino medytacyjne.

    Książka 

    Książka to zawsze dobry pomysł na prezent. Jeżeli poszukujecie książki w wersji albumowej to z pewnością zadowoli was najnowsze wydawnictwo Bartka Kieżuna, tym razem o kuchni hiszpańskiej „Hiszpania do zjedzenia”. Jego poprzednie książki, kolejno o Włoszech czy Turcji przeplatają treści związane z historią sztuki i kulinariami. W środku apetyczne przepisy, starannie zaprojektowana szata graficzna i klimatyczne fotografie. Uczta dla oka!

    Fani łączenia wina i jedzenia z pewnością powinni sięgnąć po najnowszą książkę Wojtka Giebuty „Kuchnia i wino”, a wszyscy ci, którzy planują wycieczki kulinarne niech koniecznie oddadzą się w ręce w sprawach organizacyjnych oraz poczytają „Atlas Wina Polska” Mariusza Kapczyńskiego lub „Przewodnik polskie wina 2021” autorstwa Macieja Nowickiego, Wojtka Bońkowskiego i Tomasza Prange Barczyńskiego. 

                      

    Półdekadnik 

    Jeżeli słuchacie podcastów Justyny Mazur: „Piąte nie zabijaj”, czy „Słuchowiska”, to zapewne wiecie, że niedawno wydała książkę „Małe końce świata” oraz „Półdekadnik” – czyli miejsce na refleksję z każdego dnia roku. Każda z 366 kartek Półdekadnika poświęcona jest jednemu dniu, ale z podziałem na pięć kolejnych lat. Dzięki temu możemy zobaczyć, jak rozwijają się nasze myśli, cele, plany i marzenia. Idealny prezent dla osoby z branży gastro, która żyje za szybko i pod koniec dnia chce wyhamować, odbodźcować się i mieć 5 minut na przyjrzenie się swoim myślom.

    Magazyn jak książka, czyli KUKBUK

    Od momentu wydania pierwszego numeru „KUKBUKA” minęła prawie dekada. Dobrze pamiętamy numer zerowy z Basią Starecką i gęsią na okładce. Od tamtego czasu wiele zmieniło się nie tylko w samej gastronomii, ale też w samym magazynie. Od niedawna z dwumiesięcznika stał się kwartalnikiem w wersji albumowej. Czytamy, kibicujemy i obserwujemy dalszą ewolucję.


    Wersja digital, czyli e-book „Kluski” 

    Paulinę znacie zapewne jako twórczynię podcastu „Zabawy jedzeniem”. Niedawno wydała e-booka „Kluski” o swojej fascynacji tym produktem spożywczym. Śląskie, kartacze, pyzy, kopytka, kładzione, pampuchy, szare, lane, francuskie, zacierki, haluszki i przepisy na wiele innych klusek znajdziecie w jej najnowszym wydawnictwie. Prezenty w wersji digitalowej ucieszą właścicieli Kindla, którzy miłość do papieru przedkładają nad lekkość i wygodę.

    Voucher na degustacje

    Skoro już o mowa o rozwiązaniach ekologicznych, to wszelkiego rodzaju vouchery na kolacje do restauracji, lunche w miłym bistro czy weekendy w przyjaznych hotelach to opcja na prezent, który ucieszy osoby, które zamiast mieć, wolą być. Kolekcjonowanie pięknych przeżyć i zdobywanie wiedzy, na przykład w formie degustacji wina online z pewnością ucieszy prawdziwego foodie.

    degustacje win dla firm

    Kursy winiarskie

    Kursy winiarskie #WSET i #CapstoneCalifornia to idealny prezent pod choinkę dla wszystkich winomanów. Wine and Spirit Education Trust jest największą na świecie globalną organizacją oferującą kursy z zakresu wina. Kwalifikacje WSET są rozpoznawalne jako międzynarodowy standard w ramach wiedzy o winach. Capstone California to międzynarodowa platforma wiedzy o winach kalifornijskich oferująca cztery poziomy certyfikacji.

    Jak łączyć wino i czekoladę?

    Najlepszą częścią zabawy w łączenie wina i jedzenia jest możliwość nieograniczonych kombinacji. Dobrą zabawę gwarantuje nasza kreatywność i otwartość na różne smaki. Ta ostatnia przyda się podczas łączenia czerwonego wina i czekolady. Czym się kierować decydując się na takie połączenie?

     W przypadku łączenia wina i czekolady mamy do czynienia z hedonistyczną bombą. Ale kto powiedział, że przyjemności trzeba sobie dozować? Gdzie znajdziemy połączenia wina i czekolady?

    Gdyby się zastanowić, w jesiennym menu wielu restauracji znajdziemy ten zestaw. Wystarczy przywołać przykład dziczyzny (comber z sarny lub jelenia) z dodatkiem sosu czekoladowego. Może mieć on lekką nutę słodyczy, ale zwykle jest robiony na wytrawnie i to czyni go między innymi idealną parą dla wina. Gdy sos wzmocniony jest dodatkiem ziół jak jałowiec, podkreśli wtedy smak i jakość mięsa, a przy okazji stworzy piękny pomost z winem.

    wino i czekolada

    Do takiego dania świetnie sprawdzą się wina z Nowego Świata ze względu na ich przyjemną owocowość i krągłe ciało. Apothic Cab ze słonecznej Kalifornii, bazujący na szczepie cabernet sauvignion, to wytrawne wino o wyraźnych akcentach czarnych owoców takich jak porzeczka, śliwka, a także wanilii i właśnie czekolady, która w przypadku wyżej wymienionego dania będzie klamrą spajającą to połączenie. Owocowe smaki zagrają z soczystą strukturą jelenia lub sarny, a te drugorzędowe, wynikające z leżakowania w beczce dębowej podkreślą smak czekoladowego sosu.

    apothic_siwiec_goscinnosc

    apothic_siwiec_goscinnosc

    Innym przykładem dania wytrawnego z dodatkiem czekolady jest pochodzący prosto z ojczyzny czekolady – Meksyku – sos mole, którego tradycyjnie używa się do mięs, ale także do chili con carne. Wybierając czekoladę do łączenia z winem pamiętajmy, aby była koniecznie gorzka i z wysoką zawartością kakao, wtedy spełni swoją rolę, czyli będzie odpowiedzialna za aksamitną i łagodną fakturę i bogaty aromat sosu. Kuchnia meksykańska jest niezwykle popularna w Kalifornii o czym przekonałam się podczas podróży do słonecznego stanu. Dlatego w przypadku Apothic Cab możemy mówić o zastosowaniu zasady połączenia wina regionalnego z regionalnym daniem.

    Na koniec czekoladowo-winnych rozważań warto wspomnieć o zwieńczeniu posiłku, czyli o deserze. Jeżeli myślimy o łączeniu czerwonego wina z czekoladą żelazna zasada mówi, że wino powinno być równie słodkie jak deser, lub słodsze. W sukurs przyjdzie wino o podwyższonym poziomie cukru resztkowego jak na przykład Apothic Red. Intensywny smak i soczystą konsystencję zawdzięcza kupażowi szczepów, które niczym przyprawy w daniu odpowiadają za balans smaku w winie. W przypadku Apothic Red, zinfandel dodaje głębokie nuty ciemnych owoców i przypraw, syrah akcenty leśnych jagód, a merlot wnosi odważną strukturę i akcenty  czarnej wiśni i śliwki. Peleton odmian zamyka cabernet sauvignion dodając do blendu kolejne warstwy owoców: jeżyn i czarnej porzeczki. Leżakowanie w dębie dodaje winu miękkości, a także przyjemne akcenty wanilii i mokki.

    Jeżeli myślimy o łączeniu czerwonego wina z czekoladą miejmy na uwadze, że tak jak różne są style wina, tak różnych gatunków czekolady możemy użyć do deserów. W tym przypadku pamiętajmy o tym, aby wybierać czekoladę gorzką z wysoką zawartością kakao. Na przykład mus czekoladowy powinien koncentrować się na wytrawnych nutach. W nieistniejącej już restauracji Ancora próbowałam też pewnego razu deseru przygotowanego przez szefa kuchni Adama Chrząstowskiego. Był to suflet czekoladowy z akcentem pleśniowego sera, który świetnie połączył się z kieliszkiem kalifornijskiego czerwonego wina. Od tamtego momentu stałam się wielką fanką łączenia wina i czekolady.

    Wpis powstał we współpracy z marką Apothic.

    Zatrudniać z zewnątrz czy awansować członka zespołu?

    W życiu każdej organizacji przychodzi taki moment kiedy trzeba zdecydować: poszukiwać menadżera na zewnątrz czy awansować pracownika z zespołu? Żadne z podanych rozwiązań nie jest idealne. Dlaczego?

    1.Większość pracodawców zakłada, że każdy pracownik marzy o awansie. Rozpatrując kandydaturę osoby na stanowisko kierownicze trzeba wziąć pod uwagę jej osobiste zdanie na ten temat. 

    2.Ktoś kto nigdy nie zarządzał zespołem czasem na skutek braku kompetencji zarządczych wpada w autorytarne tory, a to pierwszy gwóźdź do tego, by zespół rozpoczął swój powolny rozpad.

    3.Jeżeli decydujemy się awansować pracownika warto wybadać, jak dana osoba jest postrzegana w zespole. Często zdarza się, że szef widzi tylko część rzeczywistości i naprawdę im więcej pytamy tym więcej wiemy i jesteśmy w stanie uniknąć błędnego wyboru. 

    4.A co do samej osoby, to warto zobaczyć jej talenty na aktualnym stanowisku i możliwość wykorzystania tych talentów po awansie. Co z tego, że mamy świetnego kelnera, który jest niesamowity w obsłudze klienta, jeśli po staniu się menedżerem nie będzie miał do czynienia z gośćmi?

     

    Przeczytaj także

    http://goscinnosc.pl/jak-znalezc-dobrego-menadzera/

    Blind tasting vol.2

    PRAKTYCZNE PORADY JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO DEGUSTACJI:

    • Przygotuj co najmniej 4 ulubionych, wypolerowanych kieliszków do wina.
    • Wina są ponumerowane na zakrętkach. Wyciągnij wszystkie wina z lodówki przed samym rozpoczęciem warsztatów.
    • Usiądź wygodnie, zadbaj o jasne światło, przygotuj wodę do picia i białą serwetkę papierową.
    • Wszystkie wina przechowuj w lodówce co najmniej 3 godziny przed spotkaniem.

     

    degustacja win online

    Degustacja w ciemno polega na „ślepym” testowaniu wina przy braku wiedzy na temat szczepu, producenta, kraju pochodzenia czy rocznika. Wzrok, zapach i smak – za pomocą tych zmysłów możemy się zbliżyć do informacji co mamy w kieliszku. Jeżeli trudno ci rozpoznawać aromaty czy smaki w winie to najlepsze narzędzie do ćwiczenia zmysłów!

    Przy blind tastingu nie skupiamy się na tym co jest na etykiecie ale na tym co w kieliszku. Częściowe wyłączenie sfery wizualnej powoduje, że wyostrzają się zmysły węchu i smaku co pozwala nam jeszcze lepiej przeanalizować niuanse aromatyczno smakowe.

    Wina dobrane do ślepej degustacji powinny być klasykami reprezentującymi pewien kanon w ramach szczepu/szczepów i miejsca pochodzenia np.

    – syrah z Doliny Rodanu TAK

    – syrah z południa Włoch NIE

    – riesling z Niemiec TAK

    – riesling z RPA NIE

    Lista degustowanych win

    degustacja win

    1.Grüner Veltliner, Schloss Gobelsburg, Langenlois, Kamptal, Austria, 2020

    Szczep: Grüner Veltliner

    Producent: Schloss Gobelsburg

    Importer: Vininova

    2.Albariño, Rias Baixas, Galicja, Hiszpania, 2019

    Szczep: Albariño

    Producent: Terra de Asorei

    Importer: Festus

    3.Riesling The Wolf, Two Hands, Clare Valley, Australia, 2019

    Szczep: Riesling

    Producent: Two hands

    Importer: Vininova

    4.Pouilly Fuisse, Maison Louis Latour, Burgundia, Francja, 2019

    Szczep: Chardonnay

    Producent: Maison Louis Latour

    Importer: Vininova

    5.Pinot Noir, Adoria Vineyards, Zachowice, Polska, 2018

    Szczep: Pinot Noir

    Producent: Adoria Vineyards

    Importer: Vininova

    6.Langhe Nebbiolo, Montegrilli, Elvio Cogno, Piemont, Włochy, 2019

    Szczep: Pinot Noir

    Producent: Elvio Cogno

    Importer: Vininova

    7.Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Louis M. Martini, Kalifornia, USA, 2016

    Szczep: Cabernet sauvignon

    Producent: Louis M. Martini

    Importer: CEDC

    L’Or Lafaurie Peyraguey, Sauternes, Bordeaux, Francja, 2013

    Szczep: Semillion

    Producent: Lafaurie Peyraguey

    Importer: Centrum Wina

    Zapisz się na naszą następną degustację

    http://goscinnosc.pl/produkt/warsztaty/
    Wykonane przez Creospace